POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení letos výrazně zdraží

 Povinné ručení letos výrazně zdraží. O důvodech proč tomu tam je

Povinné ručení letos výrazně zdraží. Dle anketního průzkumu mezi pojišťovnami, které poskytují povinné ručení, vyplynulo průměrné zdražení sazeb povinného ručení o 5 procet. Navíc pravděpodobně by k dalšímu růstu cen mohlo dojít i v průběhu roku. 

Jednou z úprav nového občanského zákoníku je zrušení tabulek , které upravovaly vyplácené částky pojišťovnami v případě škod na zdraví. Touto úpravou dojde ke výraznému zvýšení částek, které budou muset pojišťovny zaplatit poškozeným, odhadem by se mělo jednat o růst až 25 procent. Dále jde o vyšší odvody o 3 procenta do Fondu zábrany škod a paušální platbu 5600 Kč za jednu hodinu při výjezdu hasičského sboru. 

Průměrná škoda na zdraví dosáhla loni v důsledku úprav občanského zákoníku 600 tisíc korun, což bylo o polovinu více než v roce 2013. Od začátku roku 2014 byl z vybraného pojistného hrazen také tříprocentní odvod do Fondu zábrany škod, kam pojišťovny poslaly zhruba 550 milionů korun.

Populární ČSOB Pojišťovna zvyšovala svoje sazby povinného ručení během února o 3,5 procenta.  Pojišťovna očekává poměrně znatelný růst nejen v nejbližším období, ale i následujících letech. 

K výraznějšímu zdražení došlo u pojišťovny AXA, která ceny zákonného pojištění navýšila o šest procent. Nicméně pojišťovna dopředu avizuje, že další úpravy cen závisí na tom, zda se podaří vyřešit finanční likvidaci škod způsobených nepojištěnými motoristy.

Česká pojišťovna plánuje zdražit povinné ručení o pět procent. Jako důvod uvádí vyšší odškodné právě díky novému občanskému zákoníku. Další zdražování možná bude následovat až se promítnou výše zmíněné povinné odvody hasičům a Fondu zábran škod.

Pojišťovna UNIQA pro tento rok zvýšila cenu povinného ručení řidičům nerovnoměrně mezi 3 až 5 procenty. S tím, že rizikoví řidiči, kteří mají vysokou nehodovost budou mít povinné ručení výrazně dražší oproti ukázněným řidičům. 

Pojišťovna Wüstenrot ceny povinného ručení až na drobné úpravy příliš neměnila. Došlo k drobnému zvýšení cen pro několik segmentů jako například zvýšení ceny povinného ručení pro právnické osoby.

Kooperativa se rozhodla po úpravách občanského zákoníku zdražit zhruba u 25 procent klientů. U těchto klientů dojde ke zdražení povinného ručení celkově o 6 procent. U zbytku Ostatní méně rizikoví klienti prý budou platit stejně jako v předchozím roce či dokonce méně.

Česká podnikatelská pojišťovna nezvýší ceny povinného ručení plošně nicméně bude zdražovat pojištění dle jednotlivých segmentů řidičů. Důvodem je nárůst celkových nákladů pojišťovny pojistných plnění povinného ručení z důvodu růstu zahraničních pojistných událostí. 

Podobný přístup zvolila i pojišťovna Allianz, která ceny povinného ručení určuje individuálně pro každého klienta. Pojišťovna také nabízí každému klientovi možnost si pojistku složit, dle svých požadavků. K dispozici mají čtyři základní balíčky, které mohou různě modifikovat. 

Jak vyplývá z analýzy jednotlivých pojišťoven, tak naprostá většina z nich utváří ceny dle různých segmentů jako například druh vozidla, objem motoru, místo bydliště pojistníka a další. V současné době povinné ručení v ČR poskytuje 12 pojišťoven.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám