POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

Co dělat nejprve

Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí, že ví, kam nejprve zavolat ihned po nastalé dopravní nehodě, avšak realita je odlišná. Linka pomoci řidičům 1224 provedla průzkum mezi tisícovkou motoristů, ze kterého vyšlo, že 27 % z řidičů volá nejprve domů. Co je zarážející, že takto řidiči postupují i v případech závažného zranění. Celých 13 % motoristů nejprve zavolalo domů a teprve poté rychlou záchrannou službu.

Dalším nevhodným postupem je to, že řidiči po nehodě vyplňují záznam o nehodě a teprve poté přemýšlí jak odstranit překážku ze silnice a volají asistenční službu, čímž ohrožují zbylé účastníky silničního provozu. 

Na dopravní nehodu je obtížné se připravit a ve skutečnosti navíc existuje velký rozdíl mezi tím, co předpokládáme, že bychom udělali a jak se ve skutečnosti chováme. Ačkoliv jsme uváděli, že řidiči za správné považují volat záchrannou službu a policii, v mnohých případech zkrátka panikaří a volají domů nejbližší rodině.

Ohrožení silničního provozu

V místě nehody se řidiči chovají také nepříliš racionálně. Ačkoliv je obecně známo, že je nezbytné zajistit odstranění nepojízdného vozidla, které je překážkou v silničním provozu, volají asistenční společnosti často až naposledy v celé agendě proběhlé dopravní nehody. Jak ukázal průzkum, účastníci nehody nejprve sepisují záznam o dopravní nehodě a fotí místo nehody pro pozdější komunikaci s pojišťovnou.

Další vlastností účastníků dopravní nehody je neobléknutí reflexní vesty a to u plných 10 % řidičů. A naopak - zhruba 8 % řidičů nepořídí fotografickou dokumentaci místa nehody. 

Chybějící záznam o nehodě

V průzkumu také vyšlo najevo, že 13 % řidičů nemá v autě uložený formulář záznamu o dopravní nehodě. Nehody, ke kterým není přivolána policie se musí povinně zaznamenat do formuláře o dopravní nehodě. Záznam o nehodě může být sice sepsaný na běžném papíře, ale vyplněním Evropského záznamu o dopravní nehodě předejdeme nezaznamenání množství důležitých informací.

Nezapomeňte si také srovnat a uzavřít povinné ručení v naší kalkulačce povinného ručení 2016.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám