POJIŠTĚNÍ

Jak vybrat pneumatiky na zimu?

Možná si po přečtení titulku poťukáte na čelo, že zima už dávno začala a pneumatiky už máte nazuté. Ovšem brzký nákup se vás může týkat tehdy, pokud máte nedostatečnou výšku dezénu.

Možná si po přečtení titulku poťukáte na čelo, že zima už dávno začala a pneumatiky už máte nazuté. Ovšem brzký nákup se vás může týkat tehdy, pokud máte nedostatečnou výšku dezénu.

Stanovená výška dezénu musí být minimálně 4 mm. Pokud jste tuto výšku začátkem zimy naměřili a spokojeně si oddechli, že jste za vodou, měli byste vědět jednu věc. Pneumatiky se v zimě ojedou a už za měsíc ježdění může být tento předepsaný dezén mnohem nižší, tudíž pokud vás zastaví policie, můžete si vykoledovat v lepším případě napomenutí, v tom horším pokutu. Podle čeho vybrat vhodné zimní pneumatiky?

Jaký zvolit rozměr?

Bylo by jistě zajímavé nazout si na Fabii gumy jako od tanku, ovšem při výběru je třeba řídit se pokyny výrobce. Povolené rozměry pneumatik naleznete ve vašem technickém průkazu. Doporučenou šířku pneumatik můžete rovněž vyčíst na víčku nádrže či bočním sloupku u řidiče. Pokud byste mermomocí trvali na nezvyklém rozměru pneumatik, nebudete to mít snadné, protože vaši volbu musíte nahlásit na příslušném obecním úřadě.

Jaký typ?

Při shánění zimních pneumatik budete zřejmě postaveni před volbu, zda sáhnout po asymetrických, či směrových pneumatikách. Žádný z typů není horší či lepší, pouze vhodnější pro jiné užití či typ vozu.

  1. Asymetrické pneumatiky mají na vnějších stranách gumové bloky, které se podobají letním pneumatikám. Jejich výhodou je větší stabilita a kratší brzdná dráha, rovněž se můžou pochlubit nižší hlučností. Nejvhodnější jsou pro silné vozy a rovněž pro řidiče, kteří tráví hodně času na dálnicích.
     
  2. Směrové pneumatiky mají šípový vzor a zpravidla bývají levnější. Mezi jejich výhody patří větší záběr ve sněhu či bahně. Jsou ideální pro vozy střední třídy a pro řidiče, kteří se často musí potýkat s jízdou ve sněhu.

Zvolit drahé pneumatiky, či si připlatit?

Řidič má na výběr z obyčejných pneumatik, či prémiových (a dražších). Druhý typ se může pochlubit kvalitnějším zpracováním, ale ne vše je tak černobílé, jak se jeví. I mezi levnějšími modely se můžou najít kousky, které svou kvalitou předčí drahé pneumatiky. Při rozhodování je nejlepší projít si na internetu uživatelské recenze a zjistit, jaké s daným typem pneumatik mají zkušenosti další řidiči.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám