POJIŠTĚNÍ

Novinky v povinném ručení

V následujících letech se opět na řidiče v oblasti povinného...

V následujících letech se opět na řidiče v oblasti povinného ručení chystají změny. Mohly by totiž začit platit podmínky, kdy cena povinného ručení se odvíjí nejen podle ukazatelů jako objem motoru, místa provozování vozidla, ale také dle způsobu jejich jízdy. Norská firma Telemotix, která v Norsku provozuje službu sledování chování řidičů a jejich styl jízdy, zamířila do Čech. 

Výsledná data asi nikoho nepřekvapí - řidiči, kteří mají více nehod jezdí vyšší rychlostí a prudce zrychlují nebo brzdí. 

Nyní probíhá v Čechách jednání s několika pojišťovnami ohledně zahájení zkušebního provozu. Při uzavření tohoto pojištění budou řidiči motivování především bonusy za bezpečnou jízdu bez porušování dopravních předpisů. 

Například tuzemská pojišťovna Uniqua dává slevu 25% na povinné ručení řidičům, kteří najedou do 8 tisíc kilometrů ročně. Nicméně systém plať dle toho jak řídíš se ve světě začíná prosazovat a to zejména v zemích, kde je cenová hladina povinného ručení mnohem vyšší.

Hlavním záporem tohoto systému bude vlastnost "velkého bratra". Bude vědět kdy jste jeli, kam a zároveň zda jste přitom neporušili předpisy, zejména předepsanou rychlost. Mnohým řidičům se tento přístup samozřejmě líbit nebude. Motivací budou výrazené slevy na pojištění. 

Firma Telemotix systém testovala v Norsku a Dánsku a vytvořila sadu znaků, které určují vaší pravděpodobnost nehody. 

Podobný systém již používá v Dánsku pojišťovna Trygg Vesta, která určí základní pojistné a poté sbírá data, která ukazují jak řídíte. Dle toho vám buď peníze vrátí za bezpečný styl jízdy nebo naopak musíte doplatit za jízdu nebezpečnou. Tento systém se jeví jako velmi nadějný při odhadování rizika pojistných událostí a škod. 

PAYD: Pay as you drive

Tento způsob určení ceny povinného ručení se nazývá v angličtině PAYD, což je přeloženo zkratka pro „Plať dle toho, jak řídíš“. Nicméně tuzemské pojišťovny mají problém s nízkou cenovou hladinou povinného ručení, kde již není mnoho prostoru pro investice do implementace sledovacího zařízení a dalších slev pro řidiče, kteří budou mít nižší riziko zavinění nehody.

Právě již zmíněná pojišťovna Uniqua jako jediná v tuzemsku nabízí systém PAYD. Nabízí zabudování systému, který má nárazové čidlo a automaticky přenáší signál o případné nehodě na centrální pult asistenční služby. Slevou je možné dosáhnout maximálně 25 procent z pojištění dle počtu ujetých kilometrů. Maximální sleva se vztahuje na 8 tisíc ujetých kilometrů a hranice pro ještě možnou slevu je 20 tisíc ujetých kilometrů.

Obecně jsou najeté kilometry jedním z hlavních faktorů zvyšujících nebezpečí nehody. Dále je také velmi důležitá denní doba v jaké jedete. 

Pokud by vás zajímaly další informace o povinném ručení v jiných zemích najdete je například zde.

A velmi podstatná informace na konec - srovnání povinného ručení naleznete zde.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám