POJIŠTĚNÍ

Značky na přání jsou nedodělek

Celý proces měl začít fungovat od 4. ledna tohoto roku...

Celý proces měl začít fungovat od 4. ledna tohoto roku, ale ještě na konci loňského roku úřady nevěděly jak mají v případě registračních značek na přání postupovat. Ani toto však nemusí být fatální chyba, mnohdy instrukce o nových postupech dorazí ten den, třeba během dopoledne.

Jedna značka na přání vyjde na deset tisíc korun, což nedává jako poplatek moc smysl, ale ministerstvo dopravy vysvětlilo, že je to nadstandartní požadavek, který má ovšem také nadstandartní cenu. Nic na tom nemění, že v sousedních zemích je tato služba nepoměrně levnější. Snad jediné co na nové vyhlášce dává smysl je seznam zakázaných slov a nepovolených znaků.

Příkladná nedokonalost procesu je postup v případě krádeže poznávací značky. Mnozí z motoristů se s tím již setkali na vlastní kůži; našemu dopisovateli se to již dvakrát stalo na téměř stejném místě v Praze.

Vlastník zajímavé značky riskuje nejen, že přijde o deset tisíc korun, ale také o svojí značku, náhradní značku totiž za ukradenou přidělit nelze. Tento postup ale neplatí pro případ, kdy přinesete značku poškozenou, za tu náhradní značku vyrobit lze. Takže pokud vám ukradnou jednu tabulku vaší značky na přání, tu druhou budete moct vyhodit z okna. Poté zažádat o novou značku na přání a zaplatit znovu poplatek deset tisíc korun a vybrat si jinou značku, protože ta původní je již v registru a je nedostupná nebo si zažádat o standardní značku.

Je tedy vhodné při pořízení značky na přání si rovnou objednat ještě jednu kopii. Od 1.1.2016 si lze zakoupit i třetí tabulku určenou na nosič kol. Cena třetí značky je 600Kč.

Nebo si řidič může nechat vyrobit neoriginální kopii a originál schovat doma. Nicméně v tomto případě se jedná o jízdu bez značek a to dopravní policie může potrestat až deseti tisíci korun pokuty a ročním zákazem řízení.

Tolik asi o novince registračních značek na přání, ať můžete zvážit, zda má pro vás vůbec pořízení cenu.

Výhodné povinné ručení s dárky v roce 2016 najdete přes naší online kalkulačku porovnání povinného ručení, kde vám najdeme a srovnáme nejlevnější povinné ručení. Pojištění si v případě zájmu objednáte přes online formulář pohodlně z domova.
 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám