POJIŠTĚNÍ

Zelená karta, zákon č. 168/1999 a povinnosti řidičů

Tento článek vznikl zejména pro ujasnění povinností řidičům při vyřizování administrativních úkonů na dopravních inspektorátech.


Tento článek vznikl zejména pro ujasnění povinností řidičům při vyřizování administrativních úkonů na dopravních inspektorátech, kdy je potřeba předložit doklad o zaplacení povinného ručení - zelenou kartu. Stále se je ještě možné narazit na neznalost úředníků, kterým zelená karta vytištěná na "obyčejném" bílém papíře nestačí. Jenže zákon říká něco jiného a je dobré, ba v mnohých případech přímo nezbytné na místě o něm úředníka poučit.
 
Zákon č. 168/1999 o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla zelenou kartu definuje jako "mezinárodní osvědčení prokazující skutečnost, že k vozidlu byla uzavřena smlouva o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla uvedeného v tomto osvědčení". Pojišťovna má povinnost vydávat zelenou kartu "Bezprostředně po uzavření pojistné smlouvy". Ale vůbec nikde v celém zákoně není určeno, jakou metodou má být toto osvědčení vytištěno, daný je pouze příslušný formulář. Zelená karta a její vzhled je pouze historií zažitá podoba. Výklad slova bezprostředně se může lišit, ale on-line formulář vytištěný doma je správným, zákonem daným řešením. 
 
Optimální metoda pro bezproblémové pojištění vozidla je tedy on-line výběr a uzavření pojištění u vybrané pojišťovny tak, aby byla pojistka v době, kdy chcete např. s vozidlem odjet nebo vyřídit přepis na inspektorátu, platná (nejlépe den předem) a vytištění zelené karty v klidu doma. Přečtěte si také, kde všude platí zelená karta.
 
Navíc v případě jakékoliv škodní události je totiž důležité pouze to, zda bylo vozidlo pojištěno, nikoli jestli byl ve voze ten správný doklad. A navíc, pokud se na zelenou kartu nebudete mít sebou ve vozidle a pojedete s řádně pojištěným vozidlem, můžete v případě, že budete mít "štěstí" na policejní kontrolu dostat pokutu podle uvážení strážce zákona a vašich přesvědčovacích schopností maximálně ve výši 1500 Kč. V dnešní době chytrých telefonů (ani nemusí být chytrý, stačí zavolat k nám do srovnávače) není problém ověřit, že máte vozidlo skutečně pojištěno, takže využití horní hranice pokuty by snad nemuselo ani nastat.

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám