POJIŠTĚNÍ

Výpověď povinného ručení aneb jak změnit pojišťovnu

Může se to stát i vám. Pochvalujete si, jak výhodné povinné ručení máte a najednou bác! Uvidíte nabídku o polovinu levnější, zato s ještě lákavějšími připojištěními, než má vaše dosavadní smlouva. Jak v takovém případě realizovat výpověď povinného ručení u vaší stávající pojišťovny?

Výpověď povinného ručení ke konci pojistného období

Ruku na srdce, smlouva s vaší pojišťovnou není manželský svazek a máte svaté právo odejít, pokud se vám znelíbí její ceny či zákaznický přístup. Odejít můžete, ovšem ne kdykoliv. Na výpověď povinného ručení ke konci pojistného období máte nárok pouze jednou za rok, a to ke dni výročí vaší smlouvy. Ovšem většina pojišťoven požaduje zaslání výpovědi minimálně 6 týdnů před koncem pojistné smlouvy (6 týdnů před koncem smlouvy už výpověď musí být na adrese pojišťovny, tudíž je vhodné ji odeslat ještě o pár dní dříve).

Jak zjistíte den výročí? Najdete jej na zelené kartě, je jím datum, do kdy končí její platnost.

Výpověď do 2 měsíců od uzavření pojistné smlouvy

Uzavřeli jste pojistku, a brzy poté jste objevili ještě levnější variantu? Tak to máte štěstí, do 2 měsíců od uzavření smlouvy totiž máte nárok na výpověď povinného ručení bez udání důvodu. Protože se povinné ručení většinou platí na rok dopředu, pojišťovna vám vrátí nespotřebované pojistné za dobu, kdy pojištění nebudete čerpat.

Výpověď po pojistné události

Důvodem pro ukončení povinného ručení může být rovněž pojistná událost. Nárok na ukončení pojištění máte do 3 měsíců od data, kdy pojistná událost nastane. Stejně jako v předchozím případě, i v tomto vám pojišťovna vrátí pojistné za měsíce, kdy jste pojištěni nebyli.

Změna pojistného

Pokud vám pojišťovna zvýší pojistné, nejste odsouzení jen k bezmocnému lamentování nad rostoucími cenami. Pokud pojišťovna změní výši pojistného, do 1 měsíce od oznámení této změny můžete smlouvu vypovědět. Nemusíte mít obavy, že se tak stane zrovna v době, kdy budete na měsíční dovolené na Maledivách a vy tak možnost výpovědi prošvihnete. Pojišťovna má povinnost vám plánovanou změnu pojistného sdělit minimálně dva měsíce před ukončením daného pojistného období.

Další způsoby vypovězení

Ukončit váš vztah s pojišťovnou můžete i tehdy, pokud vaše vozidlo prodáte, či se jej rozhodnete přestat používat a jeho poznávací značku uložíte do depozitu. O těchto variantách se více rozepíšeme v budoucím samostatném článku.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám