POJIŠTĚNÍ

V sedmé etapě Macháček s nejlepším umístěním na Dakaru, Vildman dál drží 15. místo

Po propršeném dni volna pokračovala Rallye Dakar sedmou etapou v okolí Salty. Mimořádně rychlá trať, vytyčená ve výšce 3200 – 4200 metrů nad mořem, nabídla dlouhou speciálku, která však zásadní změny v pořadí nepřinesla

Po propršeném dni volna pokračovala Rallye Dakar sedmou etapou v okolí Salty. Mimořádně rychlá trať, vytyčená ve výšce 3200 – 4200 metrů nad mořem, nabídla dlouhou speciálku, která však zásadní změny v pořadí nepřinesla.

Josef Macháček v etapě spíše konsolidoval zbylé síly, vždyť i ve dni volna probíhaly údržba a opravy jeho buggy v plném tempu. "Osmatřicet hodin v kuse jsme nespali, po ranním dojezdu do bivaku v Saltě jsme skoro ani nevylezli z auta a už jsme jeli na start nové etapy. Bylo to nesmírně únavné, takže den volna přišel vhod, i tak byl však vyplněn prací. Dnešní etapa se nám líbila, byla však velmi rychlá, místy jsme jeli táhlou rychlostí 150 kilometrů v hodině. Nadmořská výška našemu autu problémy nedělala, řidší vzduch jsme na výkonu motoru ani nepoznali. Dál jsme se ale zlepšovali, což mě samozřejmě těší. Z cesty přes Andy ve výšce skoro 5000 metrů strach nemám – už jsem to absolvoval několikrát na čtyřkolce, v autě jsme oba dobře schovaní, i když si v něm topení nepustíme," sdělil po dojezdu pilot KM Racingu, který v sedmé etapě obsadil 39. místo a zaznamenal tak nejlepší etapový výsledek v dosavadním průběhu soutěže.

Posádka Vlasty Vildmana absolvovala vlastně standardní etapu. I v kategorii kamionů, která se zhruba na poloviny trasy odchýlila z původně společného itineráře s osobními auty za to nejrychlejší vzali pěkně od podlahy. Vítězný Nikolajev s Kamazem zajel na 525 kilometrech ve vysoké nadmořské výšce průměrnou rychlost 104,3 km/h, a to mají kamiony povolenu maximální rychlost 140 km/h.

"Měli jsme obavu, zda trať bude po velkých deštích vůbec průjezdná, ale nakonec se ukázalo, že to je bez problémů, a tak hlavním problémem, který způsobil posunutý start o půl hodiny, byla mlha, kvůli které nemohly vzlétnout helikoptéry. U nás šlo všechno v pořádku, neměli jsme výpadky, nezastavovali jsme, vyhýbaly se nám defekty. V některých pasážích byla etapa rychlá až moc, místy to bylo nepříjemné, a také se mi ve vysokých nadmořských výškách už točila hlava. V závěru jsme ještě dojeli dva kamiony, které startovaly před námi a minuli MAN, který se převrátil na bok. V cíli jsme viděli, že jsme devatenáctí, takže pro nás standardní etapa," zhodnotil v cíli navigátor Liazu č. 525 Martin Macík mladší.

V osmé etapě čeká celý dakarský konvoj náročný přesun přes Andy (letos naštěstí jen jeden). Po 522 kilometrech dojedou teprve na start speciálky. Ta pro osobní vozy a kamiony měří 302 kilometrů, celá se pojede ve výškách nad 3600 metrů nad mořem a podle zkušeností z minulých let bývá poměrně prašná a rozbitá. Večer se doufejme všichni setkají v bivaku v Calamě, už na území Chile, otevře se brána do pouště Atacama.

Sledujte tým KM Racing na televizních obrazovkách v pořadu Rallye aktuality na televizi Sport 5, každý den od 21:00 hodin. Nebo na našich stránkách.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám