POJIŠTĚNÍ

Telefonování za jízdy – Řidičský poltergeist

O nesnázích u telefonování za volantem.

Kolem tématu telefonování za jízdy bylo napsáno mnoho mravokárných článků či opozitních domněnek, že to není „tak horké“ jak to na první pohled vypadá.

Ale každý zodpovědný řidič silničního motorového vozidla jistě tuší, že k zmaření lidských životů někdy stačí jediná vteřina nepozornosti.

A mobilní telefony jsou v 21. století obzvláště „oblíbeným“ rušivým elementem našich soustřeďovacích schopností. Neboli jak se říká, pro jedno zapomeneme rychle na druhé a levá už jaksi neví, co dělá pravá.

Telefonování za jízdy je nebezpečným zlozvykem, který jistí jedinci dovedli až na určitý stupeň mistrovství zbytečného hazardu.

Pamatujte, telefonní hovor počkat může, ale váš život i ostatních účastníků silničního provozu rozhodně nepočká.

Mám hands-free, takže tedy bezpečné telefonování za jízdy?

Ano, chytrý řidič, který se obsedantně kompulzivního nutkání mít mobil zaklíněný za jízdy u hlavy vzdal, pohodlně dál telefonuje pomocí hands-free a myslí si, že má vyhráno.

V jedné otázce rozhodně ano a to v tom, že zákon (č. 361/2000 sb. § 7) o provozu na pozemních komunikacích sankcionalizuje jen řidiče, který mobilní přístroj drží v ruce za jízdy. A to se to ještě musí náležitě policejní hlídkou prokázat.

Když si ale i na variantu telefonování za pomoci hands-free posvítíme trochu do hloubky, není vůbec udivujícím a získaným faktem, že riskantní prvek nepozorného vnímání dějů na vozovce je aktivován úplně stejně, jako v případě přiloženého mobilu u hlavy.

Prostě nic naplat, náš mozek a schopnost percepce různých okolních vjemů kolem je značně limitována naší omezenou mentální kapacitou, která má také svou hranice a mez.

Za volantem byste se měli opravdu radši soustředit jen na jedinou činnost, a to je bezpečné a zodpovědné řízení vozidla.

Jestli si tedy myslíte, že když máte obě ruce pohodlně usazené na volantu, a přitom projednáváte pomocí hands-free detaily ohledně vašeho businessu nebo voláte právě s manželkou, a vaše pozornost není nijak ohrožena, tak jste bohužel na velkém omylu.

Opilost za volantem a telefonování v autě? Prý prašť jako uhoď

Podle různých srovnávacích studií o příčinách silničních dopravních nehod, které každoročně vznikají po všech zemích světa byl vypozorován následující fenomén.

Volání a alkohol za volantem vykazují obdobné riziko, které zvětšuje pravděpodobnost způsobení dopravní nehody. Možná se to některým z vás zdá trochu přitažené za vlasy, ale není tomu tak.

Lidi možná šálí fakt, že alkohol na první pohled „mate“ naše smysly za volantem viditelněji, než jak to vypadá u telefonování za jízdy, kdy spíše řidiči působí dojmem, že vše mají pod kontrolou.

Jaká je pokuta za telefonování za jízdy?

Dá se říci, že v naší zemi jsou postihy za přestupky ohledně telefonování ještě v docela mírné rovině. Načapání řidiče s mobilem u ucha je za tři trestné body a finanční pokuta může dosahovat výšie 1000 Kč. Zlé jazyky namítají, že naši řidiči si z toho nic moc nedělají. A možná mají i pravdu.

Ve zbytku Evropy není tak benevolentní přístup k pokutám jako u nás, což dokazuje i poměrně nedávný příklad, kdy v Německu se před pár týdny zvedla výše pokuty za přistižení vyřizování hovoru za jízdy, ze 40 Euro nyní na 60 Euro (zhruba 1 700 Kč).

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám