POJIŠTĚNÍ

Statistika nehodovosti za rok 2014

Od roku 1990 byla nehodovost za rok 2014 šestá nejnižší dle jednotlivých let. Nejvyšší byla v.. 

Od roku 1990 byla nehodovost za rok 2014 šestá nejnižší dle jednotlivých let. Nejvyšší byla v roce 1999, kdy počet dopravních nehod byl roven číslu 225 690 a naopak nejnižší počet byl v roce 2009, kdy bylo zaznamenáno 74 815 nehod. 

Celkový počet nehod za minulý rok je 85 859. Usmrceno bylo 629 osob, těžce zraněno 2 762 a lehce zraněno 23 655. Ačkoliv statisticky se nejedná o jedno z nejhorších období za poslední dobu, stále čísla nejsou příliš důvodem k oslavě. Navíc oproti roku 2013 došlo téměř ve všech kategoriích ke vzestupu. Například v kategorii lehce zraněných osob došlo ke zvýšení o 4,77 %, což je v absolutních číslech 1 078 osob, oproti roku 2013. Odhadovaná škoda na majetku je více než 4,9 mld Kč. 

Nejvyšší nehodovost je tradičně v letních a podzimních měsících, v říjnu dosáhla za loňský rok svého maxima v počtu 8 014 nehod, což je ale oproti roku 2013 o 62 méně.

Stále vysoké číslo zůstává v případech, kdy viník dopravní nehody z místa ujede. Jedná se o 14 208, což je neuvěřitelných 16,5%! z celkového počtu nehod. A navíc se jedná o nárůst o 5,6 % oproti roku 2013.

Další z řady nepříznivých statistek spadá pod kolonku alkohol, kdy bylo za minulý rok zaviněno jeho příčinou 4 637 nehod, což je 6 % z celkového počtu nehod. Zajímavé a zároveň alarmující je číslo zaviněných nehod cyklistů pod vlivem alkoholu - jedná se o 30,3 % z celkového počtu jimi zaviněných nehod.

Z krajů, kde byl příčinou nehody alkohol nebo drogy tradičně vede Praha - 454 nehod a Středočeský kraj - 569 nehod. Prohlédněte si mapu nehodovosti, kde vám hrozí největší riziko havárie.

Další nelichotivá, ale důležitá informace je nejčastější příčina nejzávažnějších nehod. Jedná se o nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky - 111 usmrcených, jízda po nesprávné straně vozovky - 89 usmrcených a nevěnování se řízení vozidla - 72 usmrcených.

Nejvyšší počet dopravních nehod z hlediska umístění byl v obci - 60 736, mimo obec 25 123 a na dálnici 2 549 nehod.

Z hlediska dnů v týdnu je nejrizikovější pátek a nejméně riziková neděle. V minulém roce připadalo 14 304 nehod v pátek.

Nejrizikovější skupinou z hlediska umrtí v důsledku dopraní nehody jsou osoby mezi 35 - 44 roky. 

Ačkoliv nehodovost je nižší než na začátku století a má klesající tendenci, tak stále se jedná o velmi vysoká čísla a bohužel nedá se říct, že by na silnicích bylo bezpečno. Policie ČR řešila každých 6 minut a 6 sekund novou dopraní nehodu...

Proto věnujte pozornost na silnicich pozornost každému detailu a zbytečně neriskujte. Na zpětnou nápravu je pak již většinou pozdě. Riziko dodatečných nákladů a problémů eliminujete z velké části kvalitním pojištění vás a vašeho vozidla, které rychle a levně sjednáte online v naší kalkulačce povinného ručení.

Kromě akce s LED žárovkami, kdy ke každému uzavřenému a zaplacenému ručení vám dáme dárek v podobě LED žárovek, tak pro vás připravuje další výhody, například aktuálně v podobě výhod u nejlepší asistenční služby v Evropě, které má dlouhodobě nejvyšší plnění škodních událostí, kde jsme pro vás získali 40% slevu. Tuto výhodu k povinnému ručení bude v ČR přinášet jedině náš portál porovnání povinného ručení. Dále připravujeme bonus v podobě kreditu 300kč na parkování u pražského letiště Václava Havla ke každému uzavřenému a zaplacenému povinnému ručení v našem srovnávači povinného ručení. Doufáme, že kromě srovnání a výběru nejvýhodnějšího a nejlevnějšího povinného ručení na našem portálu oceníte také tyto další výhody. Děkujeme a přejeme co nejméně nehod.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám