POJIŠTĚNÍ

Slavnostní ceremoniál odstartoval Rallye Dakar

Téměř jeden milion diváků okolo trasy konvoje Rallye Dakar 2014 sledovalo slavnostní startovní ceremoniál. Posádky kamionů přijely k rampě až ve večerních hodinách a formálně tak vstoupily do 36. ročníku soutěže.  

Téměř jeden milion diváků okolo trasy konvoje Rallye Dakar 2014 sledovalo slavnostní startovní ceremoniál. Posádky kamionů přijely k rampě až ve večerních hodinách a formálně tak vstoupily do 36. ročníku soutěže.

Ještě za světla ovšem vyjela na startovní rampu s číslem 379 buggy MD Optimus s Josefem Macháčkem a Vlastíkem Tošenovským. "Atmosféra je tu báječná, cítíme se skvěle. Už jsme přijati na Dakar a od zítřka půjdeme do toho! Je to paráda," rozjímal Macháček před startem.

"Však už to známe, je to taková ta povinná sranda. To hlavní nás čeká od zítřka. Lidem se to líbí, ale závodní program bude hodně nabitý," řekl před startem Jarda Valtr, jehož posádka se na rampu dostavila v týmovém oblečení a nevzala tak na sebe, na rozdíl od posádky Vlasty Vildmana, týmové kombinézy. V teplém argentinském večeru se ani nebylo co divit.

"Atmosféra je tu báječná a Argentinci jsou opravdu temperamentní. Myslím, že u nás tohle neznáme a asi bychom se v našich končinách do tak vášnivého prostředí ani nemohli dostat. Je to fajn, ale soustředíme se už na soutěž jako takovou," rozjímal před startem Vlasta Vildman.

Všechna vozidla byla před startem umístěna v uzavřeném parkovišti, v tradičním parc fermé, na které bývá vždy impozantní pohled – jednak se v něm sejde vždy kompletní startovní pole a jednak je technika čerstvá, naleštěná, neopotřebovaná. Všechna vozidla tam bývá shromážděna i proto, aby na nich až do startu nebylo možné provádět jakékoli úpravy. Brzy ráno už celý konvoj v jasně daném pořádku opustil Rosario, vždyť první motocyklisté navíce než 400 kilometrů dlouhou spojovačku vyjeli už ve 4:20 h místního času! První kamiony opustily parc fermé až kolem půl deváté a start do speciálky mají až kolem půl osmé večer našeho času.

Úvodní etapa do San Luis se nese v tradičním schématu dlouhých a únavných argentinských přesunů. Speciální zkouška ovšem taková legrace nebude, jak by se z délky 180 kilometrů mohlo zdát. Pojede se v horách pohoří Sierra Cordoba a fanoušci rallye toto prostředí znají ze soutěží mistrovství světa. Šotolinové a kamenité cesty bývají lemovány strmými srázy, velmi obtížné tu bývá předjíždění, a tak tu mohou netrpěliví jedinci ztratit závod hned na začátku – získat tu mnoho nelze. Pro velké množství zatáček to dochází k přehřívání brzd, což bude ideální zkouškou na úvod pro nové brzdové řešení u obou kamionů KM Racingu.

Konkurence těžší než kdy jindy

A jaké máme v kategorii kamionů konkurenční prostředí? Inu, to nejlepší. Například na umístění na pódiu pomýšlí minimálně deset, spíše však patnáct posádek, hned pětadvacet jich může hovořit o reálném cíli skončit do desítky. Pětice továrních Kamazů na startu bude těžit z tradičně vynikající a systematické přípravy vozidel i posádek, z nichž libovolná kombinace tří pilotů může uzmout kompletní cílové pódium. Nicméně tradičně nasazenými kamazovskými piloty jsou Eduard Nikolajev, Ajrat Mardějev a Andrej Karginov, zbylé dvě posádky jim budou krýt záda, ale i ony už za sebou mají vítěznou minulost ze Silk Way Rally nebo Africa Race. De Rooy přivezl na Dakar osvědčenou, ale vydatně testovanou a vylepšenou techniku, z pilotů rozhodně Gerard de Rooy a Hans Stacey (oba dakarští vítězové z let 2012, resp. 2007) míří až na pódium. Neméně vysoko míří i čtveřice kamionů MAN týmu Veka se dvěma zcela novými stroji. Peter Versluis i Marcel van Vliet budou spoléhat na tradičně výborný mechanický základ pohonného ústrojí, koncepci kamionu i rychlost pilotů. Je tu však dalších osm strojů z českých dílen a všechny s reálnou ambicí skončit v první dvacítce! Po výkonech na Silk Way Rally nelze podcenit ani trojici továrních speciálů MAZ, překvapit mohou zcela nové, avantgardně řešené speciály Ginaf s řízením obou náprav a nezávisle zavěšenými koly i některé soukromé holandské týmy s Dafy a Ginafy.

Ti všichni si přejí na Dakaru uspět, stejně jako si to přeje KM Racing. "Nebudu před startem proklamovat, pro jaké jsme si přijeli umístění. Já budu rád, když budeme mít obě posádky v cíli ve zdraví a když si obě posádky splní svůj cíl a budou spokojené. Jestli je tím cílem první, nebo dvacáté místo, to neřeším. Techniku ale máme špičkovou, máme stálý tým kvalitních lidí, který pro úspěch dělá denně maximum. Věřím tedy, že pečlivou celoroční přípravu tady na Dakaru nakonec dokážeme zúročit," říká šéf týmu Martin Macík, který se svým asistenčním kamionem MAN vyjel v předstihu na spojovací úsek do San Luis. Tam bude první bivak a v něm také zazní první dojmy po úvodní speciálce. Než se tam ale posádky dostanou, musejí překonat více než 800 argentinských kilometrů.

Sledujte denně zpravodajství z Rallye Dakar na televizi Sport 5 ve 21:00 v pořadu Dakarské aktuality. Nebo na našich stránkách.   

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám