POJIŠTĚNÍ

Řidičský průkaz na motocykl

Od 1.11.2015 vstoupila v platnost novela zákona o získání odborné způsobilosti...

Od 1.11.2015 vstoupila v platnost novela zákona o získání odborné způsobilosti řízení motorových vozidel. A v případě, že nemáte řidičský průkaz s oprávněním skupiny A, A1, A2 nebo AM a budete o něj usilovat, připravte se na jiný typ a náročnost výcviku než dosud probíhal v autoškolách.  Co se mění jsou totiž praktické zkoušky při jízdě s motocyklem. 

Dle původních pravidel byl rozsah výuky v celkovém počtu 27 hodin teorie, 4 hodiny zdravotní přípravy a 13 hodin jízdy na silnicích. Odborníci usoudili, že množství výuky bylo nedostatečné v části nácviku samotné jízdy. Není úplně totiž jednoduché naučit se ovládat motocykl v průběhu půl dne. Dosavadní praxe víceméně hlavně kontrolovala při závěrečných zkouškách, zda student neporušil pravidla silničního provozu. A již méně se kontrolovala způsobilost ovládat motocykl. To mělo za následek, že úspěšní absolventi autoškol neuměli správně zatáčet a vůbec zvládat běžné krizové situace v silničním provozu. Získání zbytku dovedností často museli dohánět samostatně nebo zakoupením nadstavbového kurzu.

Změny by tedy měli přinést zlepšení v této problematické kategorii. Po novu bude praktická zkouška obsahovat test na připraveném cvičišti. Student bude muset ukázat svoje jezdecké umění a to bez instruktora za zády. Podle nových pravidel bude na studenty připraveno 12 stanovišť, kde se bude hodnotit manévr před překážkou, brzdění, slalom nebo manipulace s motorkou. Zkušební úkony jsou přesně popsány v samotné novele zákona, která obsahuje i obrazovou dokumentaci.

Novela zákona autoškolám sice nenařizuje vyšší rozsah praktické výuky, ale je víceméně jasné, že pro úspěšné složení nových testů si žáci budou muset připlatit výuku nad rámec povinných třinácti hodin. Jestliže například nezvládnou bravurní kličkování mezi kužely v nízké rychlosti, neprojdou závěrečným testem.

Toto je znění novely, která jež upravuje jízdní zkoušky na motocyklu:

...před zahájením jízdy u skupiny vozidel AM, A1, A2 a A prověřit stav pneumatik, brzd, řízení, vnějšího osvětlení vozidla, směrových světel, spínače výstražných světel, je-li k dispozici,

výstražného zvukového zařízení, převodu hnací síly, například sekundárního řetězu, hnacího řemenu nebo hřídele, hladiny oleje v motoru a hladiny brzdové kapaliny, upravit si ochrannou

výstroj, včetně rukavic, bot a oblečení, řádně upevnit na hlavě ochrannou přilbu a provést následující zvláštní jízdní úkony vyobrazené v příloze č. 7 k této vyhlášce, kterými žadatel prokazuje dostatečnou připravenost a schopnost samostatného ovládání motocyklu bez přítomnosti druhé osoby na sedadle spolujezdce:

  1.  sejmout motocykl ze středového stojanu, vést jej bez použití motoru vpřed a vzad se zatočením doleva a doprava, se zaparkováním do omezeného prostoru a postavit motocykl na středový stojan; v případě, že je motocykl vyroben pouze s podpěrným stojanem, použije se podpěrný stojan,
  2. provést jízdu při nízké rychlosti zahrnující následování zkušebního komisaře rychlostí chůze v přímém směru, bezpečné otočení o 180° projetím zatáčky tvaru „U“, slalom, jízdu po dráze ve tvaru „8“, opakované rozjetí s jednou nohou na stupačce přesunutím druhé nohy na stupačku a zastavení s následnou oporou jednou nebo oběma nohama pro udržení stability motocyklu,
  3. provést jízdu ve vyšších rychlostech zahrnující slalom v rychlosti nejméně 40 km/h a vyhýbání se překážce při rychlosti nejméně 50 km/h (u skupiny vozidel AM při rychlosti 45 km/h),
  4. provést brzdění na přesnost ve stanoveném úseku z rychlosti nejméně 50 km/h, nouzové brzdění na stanovenou vzdálenost z rychlosti nejméně 50 km/h (u skupiny vozidel AM z rychlosti 45 km/h).“.

Po úspěšném složení zkoušek si nezapomeňte srovnat a uzavřít pojištění motocyklu v naší kalkulačce povinného ručení.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám