POJIŠTĚNÍ

Rallye Dakar vstoupila do Chile, Vildman i Macháček dál postupují pořadím

V osmé etapě Dakaru 2014 s cílem v Chilské Calamě, bráně do pouště Atacama, si Vlasta Vildman i Pepík Macháček zasoutěžili. Velmi rychlá etapa, kterou nejlepší kamion zajel průměrem okolo 105 km/h mimo oblak prachu žádné závažnější problémy nikomu nepřinesla. 

V osmé etapě Dakaru 2014 s cílem v Chilské Calamě, bráně do pouště Atacama, si Vlasta Vildman i Pepík Macháček zasoutěžili. Velmi rychlá etapa, kterou nejlepší kamion zajel průměrem okolo 105 km/h mimo oblak prachu žádné závažnější problémy nikomu nepřinesla.

Přesto nebyla snadná. Už úvodní přesun na trať speciálky byl drakonicky dlouhý. 522 kilometrů, které museli soutěžící ujet, než mohli vjet do speciálky, přes průsmyk Paso de Sica ve výšce 4800 metrů byl únavný nejen délkou, ale i nadmořskou výškou a velmi náročným třicetikilometrovým sjezdem.

"Zpětně se mi ani nezdá, že jsme tu speciálku odjeli tak rychle, průměrem přes devadesát. Celkově ta etapa byla opravdu dlouhá a únavná, ale to bylo tím úvodním přesunem přes Andy. Dávali jsme si velký pozor na to, abychom neměli zbytečné defekty od kamenů a pokud jsme se dostali do prachových oblak za někým, hlavně za kamiony, bylo to velmi nepříjemné. Měli jsme asi tři krizové momenty, kdy hrozilo převrácení vozu, snad to bude dobře zachyceno naší GoPro kamerou. Jinak jsme se dostali do cíle v prašném bivaku s prachovou bouří ještě před tím, než do něj stačily dojet naše doprovody," hodnotil v cíli Macháček. Výsledné 40. místo v etapě napovídá mnohé o stabilitě nastoleného tempa.

Vlasta Vildman mezi kamiony prožil standardní etapu bez výkyvů, ale přesto si také zasoutěžil. Shodou okolností okolo 15. místa se v průběhu etapy utvořila skupinka čtyř kamionů, které se pohybovaly neustále v celkovém rozestupu menším než jedna minuta. Špička sice letěla do cíle, ale ani Vlastovi příliš neujela, ten naopak dokázal eliminovat obě posádky českých Tater a vrátil se zpět na 14. příčku v celkové klasifikaci. Rychlá speciálka nepřinesla ani nepříjemná překvapení v podobě defektů, takže v cíli panovala spokojenost. "Vlasta jel dneska opravdu soutěžním způsobem a kvůli oblakům prachu se vyplatilo dostat se dopředu. když jsme se dostali přes obě Tatry, měli jsme volno a jelo se dobře," zhodnotil etapu navigátor Martin Macík mladší.

Před námi jsou nyní čtyři mimořádné speciálky v poušti Atacama. V nich bude obtížnost soutěže vrcholit a znovu se natáhnou časové rozestupy mezi posádkami. Atacama nabídne všechno – hory, nadmořskou výšku, rozlehlá dunová pole, spoustu jemného prach guadal, kamení, terénní zlomy, rozbitou trasu. Věřme, že už prvních 422 kilometrů úvodního úseku do Iquique s legendárním terénním sjezdem z dunových hor až k moři bude oběma vozům KM Racingu příznivě nakloněno.

Sledujte KM Racing na Rallye Dakar v pořadu Rallye aktuality na televizi Sport 5 každý den ve 21:00 hodin. Nebo na našem webu v okénku DAKAR 2014. 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám