POJIŠTĚNÍ

Přivýdělek prostřednictvím Uberu

Láká vás využít platformy Uber, stále populárnější metody přivýdělku? Zjistili jsme, jaká jsou pozitiva a úskalí této služby.

Láká vás využít platformy Uber, stále populárnější metody přivýdělku? Zjistili jsme, jaká jsou pozitiva a úskalí této služby.

Řidiči, kteří vlastní auto mladší 10 let, mají možnost zaregistrovat se na platformě Uber, a ve volném čase poskytovat taxi služby. Ve zkratce: Uber funguje jako spojka mezi řidiči, kteří jsou v daném čase schopni zajistit odvoz, a pasažéry, kteří odvoz potřebují.

Registrace není náročná, stačí si vytvořit profil na jejich webové stránce a doložit potřebné dokumenty, jako je výpis z rejstříku trestů a řidičský průkaz, který nemá strženo příliš mnoho bodů za autonehody.

Výhodou je možnost přivýdělku, který je závislý na časových možnostech řidiče – na rozdíl od běžného zaměstnání si může zvolit pracovní dobu dle svého gusta. Rovněž lze obejít pravidlo novějšího auta – řidič, který nemá novější typ automobilu, si může automobil zapůjčit.

Jaká je výše přivýdělku přes tuto platformu? Cena se pohybuje v závislosti na kvalitě daného vozu – zatímco cena za kilometr s UberBlack začíná na 27 Kč za kilometr, UberPop jezdí od 9,9 Kč/km. Aby řidič mohl být zařazen do UberBlack, musí jeho vůz být starý maximálně 5 let, nejčastěji se jedná o vozy vyšší třídy typu Audi či Mercedes. UberSelect zahrnuje vozidla střední třídy a je zpoplatněn 13 korunami za kilometr, zatímco do sekce UberPop spadají starší a levnější typy vozidel.

Od výdělku je třeba ještě odečíst provizi firmě Uber, která se pohybuje kolem 21%.

Co na službu Uber říkají řidiči? Dříve se přes tuto platformu daly vydělat slušné peníze a i člověk, který jezdil jen ve svém volném čase po práci, si mohl přijít k slušné částce. Ovšem v minulém roce došlo k výraznému zlevnění cen, tudíž výdělky jsou jen o málo vyšší, než náklady jízdy.

Ovšem když má člověk štěstí, stále si může přijít ke slušným výdělkům. Výše zisku se odvíjí od několika parametrů. Mezi nejdůležitější patří správné načasování – na peníze nejplodnější bývá silvestrovská noc, stejně jako večery, kdy se v městě konají významné kulturní události s množstvím lidí. Důležité je mít i štěstí na klienty – na výdělek má dopad i minimum proježděných, ale neproplacených kilometrů, tzn. těch, které musí řidič ujet, aby se dostal ke klientovi.

V potaz je třeba vzít i možná rizika, která se k tomuto přivýdělku vážou. Poskytování této služby je na hraně se zákonem, protože česká legislativa jednoznačně stanovuje, že převážení pasažérů za peníze spadá pod deifinici taxislužby. Řidič by tedy měl mít průkaz řidiče taxislužby, stejně jako registraci na finančním úřadě a koncesi na taxislužby. Ovšem na druhou stranu je těžko vystopovatelné, zda řidič takovou činnost provozuje.

Řidiči rovněž hrozí nebezpečí v podobě poničení či znečištění vnitřku auta, stejně jako riziko autonehody. Druhý případ může pasažérovi zanechat trvalé škody na zdraví, tudíž se řidič dostává do rizika, že bude muset poškozenému platit několika milionové odškodné.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám