POJIŠTĚNÍ

Přeprava nákladu ve vozidle

S letním počasím se opět začínají zvyšovat počty motoristů...

S letním počasím se opět začínají zvyšovat počty motoristů podnikající nejrůznější výlety či cesty na chalupy. Kromě výbavy a jídla na výlety často také s nimi cestují domácí mazlíčci či stěhují nejrůznější doplňky například nábytek na zpět na chalupu. Motoristé pak často zapomínají, že největší nebezpeční se nemusí vyskytovat venku na silnici, ale naopak uvnitř vozidla. Jak dopadne například situace nehody vozidla převážejícího psa? 

Vozidla jsou většinou velmi dobře vybavena na ochranu cestujících tak, aby vyvázli s minimálními následky. Opačná situace, ale může nastat pokud v autě převážíme volně se pohybujícího psa nebo máme uložené těžké předměty na zadních sedadlech. Při nehodě v takovéto situaci jsou většinou následky fatální. Například pokud převážíme na zadních sedadlech nezajištěného středně velkého psa, i při malé rychlosti při čelním nárazu dojde k úplnému zničení předních sedadel. Při havárii v rychlosti 40 km/hod vyvine zvíře sílu 40-ti násobku jeho hmotnosti. Tudíž například pes o hmotnosti 30 kg se promění v 1200 kg vážící projektil, což si můžeme připodobnit k hmotnosti hrocha.

Ty samé předpoklady platí i o všech ostatních předmětech přepravovaných motorovým vozidlem. Pokud přepravujete například skleněné láhve, které jsou nezajištěné, i když jsou v zavazadlovém prostoru, pravděpodobnost těžkého zranění roste o stovky procent. Pokud budete mít nezajištěnou věc vážící 50 kg na zadních sedadlech a narazíte v rychlosti 40km/hod, bude působit silou 1 tuny a je téměř jisté, že dojde k těžkému zranění osob na předních sedadlech. 

Těžké předměty vždy patří do zavazadlového prostoru a měly by být vždy řádně zajištěny. 

Zajištěny by měly být poruchy z nepružných materiálů, s tím, že nejtěžší předměty by měly být uloženy nejspodněji. To samé platí pro malé a těžké předměty, jako nářadí a nože. Nejlépe je tyto předměty umístit do samostatných zavazadel. Již bylo zmíněno, že skleněné věci a podobné křehké předměty je velmi důležité zabezpečit obdobně. Pokud máme psa do s váhou do 12 kilogramů, tak bychom ho měli zabezpečit speciálním popruhem, který se přidělává k bezpečnostnímu pásu. Pro většího psa nebo jiné zvíře bychom měli mít vždy přepravní klec umístěnou v zavazadlovém prostoru. Tímto nejen snížíme riziko pro cestují, ale pro další účastníky silničního provozu, protože zvířata jsou po nehodě vystresovaná a vybíhají na komunikaci, kde může dojít k dalším nehodám. 

Povinné ručení si nejlépe porovnáte v našem online srovnávači povinného ručení. Náš srovnávač nabízí kalkulačku povinného ručení s množstvím hodnotných dárků ke sjednanému povinnému ručení.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám