POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení v Austrálii

Ve státě Jižní Austrálie je povinné ručení vydáváno tzv. Komisí pro dopravní nehody motorových vozidel a je obsažené v registračním poplatku licencí pro osoby

Ve státě Jižní Austrálie vydává povinné ručení Komise pro dopravní nehody motorových vozidel a je obsaženo v registračním poplatku licencí pro osoby starší 17 let. Obdobným způsobem ručení funguje i v Západní Austrálii.

Ve státě Victoria je pojištění zahrnuto prostřednictvím daně, v poplatku při registraci vozidla. 

Ve státě Queensland je povinné ručení nutnou součástí registrace na vozidla. K dispozici je výběr pojistitele, ale místní úřady drží ceny v poměrně nízkých cenových hladinách.

Pojištění třetích stran (Zelená karta)

Ve státě Nový Jižní Wales je povinné pojištění třetích stran (běžně známé v Austrálii jako pojištění CTP - Compulsury Third Party) a každý řidič musí mít vozidlo pojištěné, jinak je provozování vozidla považováno za ilegální činnost.

"Zelená karta" je název, pod kterým je CTP pojištění známé, a to zejména díky barvě stránek, na kterém je daný formulář vytištěn. Pojištění se sjednává, prostřednictvím jedné z pěti licencovaných pojišťoven ve státě Nový Jižní Wales.

Firmy Suncorp a Allianz drží dvě licence pro vydávání Zelených karet - Suncorp pod GIO a AAMI licencí a Allianz v rámci Allianz a CIC / Allianz licence. Zbývající tři licence pro vydávání Zelených karet mají společnosti QBE, Curych a IAL - NRMA.

Společnost APIA v současné době vydává také Zelené karty povinného ručení, pro řidiče, kterým je více než 50 let a pracují na plný úvazek.

Systémy povinného ručení

Systém povinného ručení většinou pokrývá z pojištění odpovědnosti pouze zranění osob. Větším rozsahem možností disponuje tzv. komplexní pojištění vozidel, které je prodáváno samostatně. Toto pojištění zahrnuje, pokrytí škod na majetku jako například v případě požáru nebo krádeže.

Povinné ručení se vztahuje pouze na osobní zranění a také na škody, které jsou způsobené na majetku někoho jiného. To samé samozřejmě platí i v případě požáru a krádeže atd.  

Austrálie v kostce a pár tipů závěrem

Pokud budete v Austrálii přejíždět hranice z jednoho státu do druhého, radši se vyvarujte velkým nákupům jídla, protože zde platí zákaz převážet potraviny (ovoce, zelenina, oříšky apod.).Vše buď budete muset na hranicích sníst nebo vyhodit.
Mějte sebou aspoň několik náhradních kanystrů s benzínem a zásoby pitné vody. V pustinách a odlehlých místech se vám to rozhodně vyplatí. Navíc benzinové pumpy jsou od sebe často až na několik stovek kilometrů vzdáleny.
Na silnicích pozor hlavně na skákající klokany přes cestu, o vtip se rozhodně nejedná :-) 
Výstražné značky mají jiný tvar a značení než v Evropě.
A nyní to nejdůležitější: V Austrálii jezdíme vlevo a vše je ve vozidle prohozené, takže pár dní a nocí jistě budete místo stírání blikat atd.

Obyvatelstvo: 22 620 600
Hlavní město: Canberra    
Jazyk: Angličtina
Vznik: 1901   
Státní zřízení: Konstituční monarchie  

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám