POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení nákladních automobilů

Pro nákladní automobil v oblasti zákonného pojištění platí to samé co pro osobní automobil; musí mít uzavřené povinné ručení. 

Povinné ručení nákladních automobilů

Pro nákladní automobil v oblasti zákonného pojištění platí to samé bez vyjímky co pro osobní automobil; musí mít uzavřené povinné ručení. Nákladní automobily představují určitá specifika při silničním provozu. Jednak představují vyšší zátěž pro komunikace zejména při nedůsledném dodržování norem hmotnosti nákladů, vyšší zátěž pro životní prostředí, ale hlavně mohou způsobit mnohem vyšší škodu než osobní automobil. Tomu odpovídá i cena pojištění, které je u nákladních automobilů podstatně dražší. Běžně řidiči osobních automobilů uzavírají povinné ručení s nižšími limity plnění 35mil/35mil, což ovšem neplatí pro řidiče nákladních automobilů, u kterých převažují pojistky povinného ručení s vyššími limity. 

Samozřejmě pokud hovoříme o povinném ručení pro nákladní automobily, to samé v oblasti pojištění platí i pro jakákoliv jiná pracovní vozidla jako jsou traktory, přípojná vozidla, pracovní stroje, autobusy, sanity, obytné automobily a tahače.

Rozlišují se tyto kategorie pro povinné ručení nákladních automobilů:

  • Nákladní automobil do 3,5 tuny
  • Nákladní automobil nad 3,5 tuny do 12 tun
  •  Nákladní automobil nad 12 tun

Statistika nehodovosti nákladních automobilů:

V roce 2013 zavinili řidiči nákladních automobilů 53 smrtelných nehod oproti řidičům osobních automobilů, jež způsobili 389 smrtelných nehod. Například v kategorii 3,5t -  7,5t k 952 nehodám, což bylo o 33 méně než předchozí rok. V průměru došlo o 16% méně nehodám způsobenými nákladními automobily než předchozí rok.
 

Srovnání povinného ručení

Samozřejmě jako u osobních automobilů lze povinné ručení pro nákladní vozy sjednat na našich stránkách www.povinne-ruceni.tv. Porovnáme pro vás nabídky všech pojišťoven, které pojištění nákladních vozů nabízí a platné pojištění si sjednáte během během několika minut. Dočasnou zelenou kartu vám zašleme emailem ihned a originál zelené karty zašleme dopisem na Vaši adresu. V případě, že zavoláte telefonicky umíme pro Vás najít lepší cenu.
 

Pojištění odpovědnosti za škodu silničního dopravce

Při provozování nákladní dopravy je vhodné uzavřít také Pojištění odpovědnosti za škodu silničního dopravce.

To se týká škod na převáženém nákladu což jsou zejména škody vzniklé:

  • při nakládce a vykládce
  • na přepravovaném rychlokazitelném zboží 
  • na přepravovaných použitých strojích a zařízeních či nadrozměrných nákladech
  • na přepravovaném zboží v důsledku prodlení

 Druhy pojištění přepravy:

  • Vnitrostátní silniční nákladní doprava (pouze po ČR)
  • Mezinárodní silniční nákladní doprava (pouze po EU, EHP, Švýcarsku a Chorvatsku – vozidla nejezdící do ČR)
  • Souběh vnitrostátní a mezinárodní silniční nákladní dopravy (pojištění pro ČR, EU, EHP, Švýcarsko a Chorvatsko)
  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám