POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení na přívěsný vozík – jaká pro něj platí pravidla?

Povinné ručení na přívěsný vozík – jaká pro něj platí pravidla?

Potřebujete občas něco převážet, a do kufru vašeho automobilu se vám to nevejde? Pak je logickou volbou pořídit si malý přívěsný vozík – v případě ještě většího objemu věcí dokonce přívěsné vozidlo větších rozměrů. Předtím, než se pustíte na silnici, si však zjistěte, jak vyřešit povinné ručení na přívěsný vozík.

Legislativa stanovuje, že povinné ručení si musí sjednat všichni řidiči, jejichž přívěsný vozík má vlastní registrační značku – což musí mít všechna závěsná vozidla, pohybující se na vozovce. 

Povinné ručení musí mít tyto typy přívěsných vozidel:

  • Přívěsný vozík
  • Přívěs
  • Návěs k tahači

Povinnost autopojištění se vztahuje i na přívěsná vozidla k motocyklu.

K čemu povinné ručení na přívěsný vozík slouží?

Přestože má řidič uzavřené povinné ručení na své motorové vozidlo, má navíc povinnost mít pojištěné i to závěsné. Je to z toho důvodu, že přívěsný vozík může způsobit škody i tehdy, pokud motorové vozidlo není zrovna v pohybu. 

Povinné ručení na přívěsný vozík kryje třeba takové případy, kdy se vozík na parkovišti samovolně rozjede a poškodí cizí majetek, nebo když dojde k jeho uvolnění za jízdy a vozík se na silnici srazí s jiným automobilem. Pojištění rovněž kryje situace, kdyby se na pneumatice vozíku vyskytl defekt, vozík by vybočil do protisměru a poškodil protijedoucí vozidlo.

Naopak škody, způsobené vinou motorového vozidla (například chyba při couvání automobilu, kdy připojený vozík škrtne o karoserii jiného automobilu) jsou kryty z povinného ručení motorového vozidla.

Na kolik peněz vás vyjde povinné ručení na přívěsný vozík?
Hlavním kritériem, podle kterého se cena odvíjí, je hmotnost vozidla. Přívěsná vozidla lze rozdělit na 3 váhové kategorie:

  • Do 750 kg
  • Nad 750 kg
  • Návěs k tahači

V cenovém porovnávači jsme zjistili, jak se ceny liší pro přívěsné vozidlo v prvních dvou váhových kategoriích. Jako klienta jsme zadali muže ve věku 32 let ze Zlína.

Povinné ručení na návěs k tahači se pohybuje ve vyšších cenových relacích – většinou v rozsahu 3000 – 6000 Kč.

Tip! Nepřeplácejte zbytečně navíc za povinné ručení! Srovnejte si ceny v naší online kalkulačce a získejte povinné ručení s výraznou slevou!


Co všechno zařídit při koupi přívěsného vozíku

Abyste váš vozík mohli využívat při silničním provozu, je třeba zařídit tyto náležitosti:

  • Zažádat o registrační značku. SPZ získáte na příslušném úřadě. Nezapomeňte předložit velký technický průkaz (který dostanete při zakoupení vozidla), doklad o povinném ručení a doklad o koupi vozíku.
  • Sjednat si povinné ručení
  • Pravidelně navštěvovat STK. Přestože se nejedná o klasické motorové vozidlo, vztahuje se na něj povinnost absolvovat prohlídky státní technické kontroly. U nebržděného přívěsu do 750 kg je nutné prohlídku absolvovat do 6 let po koupi a následně každé 4 roky. U bržděného přívěsu nad 750 kg je třeba kontrolu absolvovat za 4 roky od koupě a poté každé 2 roky.
     
  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám