POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení - mohu s sebou vzít auto do Maroka?

Po příjezdu do Maroka je třeba předložit originály dokladů o registraci vozidla, doklad o pojištění vozidla a uzavření povinného ručení tzv. zelenou kartu a váš pas celnímu úřadu

Po příjezdu do Maroka, je třeba předložit originály dokladů o registraci vozidla, doklad o pojištění vozidla a uzavření povinného ručení tzv. zelenou kartu a váš pas celnímu úřadu a sepsat přijímací formulář. Fotokopie nejsou přípustné.

Každému vlastníku vozidla je pak dána k dočasnému používání dálniční známka, kterou musí umístit na čelní sklo automobilu a dále dokumenty detaily vozidla jako vstupní informace, délka pobytu. Tyto dokumenty jsou platné pro vozidlo registrované jinde než Maroku na maximální dobu šesti měsíců v průběhu jednoho roku v Maroku.

Je důležité, abyste vstupní dokumenty uložili bezpečně. Pokud je ztratíte, může dostat značnou pokutu, když budete nadále používat vozidlo, aniž byste si zajistili dokumenty náhradní. Což je navíc problematické a trvá obvykle poměrně dlouhou dobu. Každé dovezené vozidlo je zapsána v elektronické evidenci a marocké orgány mají možnost okamžité kontroly vašich dokumentů a povinného ručení online. Musíte mít vstupní doklady pro všechny typy vozidel, motocykly umístěné v přívěsu / karavanu vyžadují vlastní vstupní certifikáty také. Pravděpodobně budete muset ukázat tyto dokumenty od vozidel a pojištění kdykoli vás zastaví policie.

Když opouštíte Maroko (autem), musí být dočasné dokumenty, viz výše, předloženy do marockého celního úřadu. Ten by si o pak měl zachovat bílou kopii s výstupním razítkem, zároveň byste měl být dotazován ohledně vývozu vozidla a také ohledně jakékoliv budoucí cesty zpět do Maroka.

Pokud potřebujete odejet z Maroka a nemůže si vzít auto s sebou, je nutné kontaktovat nejbližší celní orgány. Mohou rozhodnout, že vám uschovají vozidlo, dokud se nevrátíte.

Jak například platí EU pojištění vozidel – povinné ručení v Maroku?

Vozidlo musí mít pojištění alespoň tzv. třetí strany pro použití v Maroku a musíte mít zároveň doklad o tomto pojištění v podobě zelené karty. Pokud se vám nepodaří získat pojištění do Maroka v zahraničí, budete muset uzavřít dočasné pojištění při příjezdu. To lze provést v Tangeru v přístavní kanceláři (vpravo od výstupu z celnice) nebo na Ceutu /na marocké hranici. 5 dnů pojištění vozidla povinným ručením stojí přibližně 900Kč.

Pokud vaše pojištění vozidla zanikne během pobytu v Maroku, můžete získat dočasné pojištění od některé z místních pojišťoven.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám