POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení dle ujetých km

V ČR začal od 1.10.2016 fungovat nový produkt na poli povinného ručení...

V ČR od 1.10.2016 začal fungovat nový produkt na poli povinného ručení. Pojišťovna Allianz aktivovala produkt povinného a havarijního pojištění dle výše ujetých kilometrů. Dle analýzy trhu by měla mít pojišťovna nejlevnější pojištění vozidel  při ročním nájezdu do 10 tisíc km.

Nový model pojištění funguje na principu nižšího rizika při menším počtu ujetých kilometrů na silnici. Tento typ pojištění byl v minulých letech zaveden v zahraničí, jak jsme již psali. Sadu obvyklých parametrů ovlivňující cenu povinného ručení tedy ovlivní ještě další parametr. V podstatě pojišťovna Allianz míří na řidiče, kteří jsou dlouhodobě méně rizikoví.

Rozsah slev je u povinného ručení nastaven v rozpětí 10 až 40 %. Sleva 20 % platí pro najetí do 10 tisíc kilometrů. Při nájezdu do 5 tisíc kilometrů získají řidiči slevu 40%. 
Nicméně pojišťovna bude i nadále počítat cenu dle dalších kritérií jako je věk řidiče, místo bydliště, počet nehod a další. 

Ročně ujeté kilometry a sleva povinného ručení:  do 5 000 km - 40 %, do 7 500 km - 30 %, do 10 000 km - 20 %, do 12 500 km - 10 %, do 15 000 km    - bez slevy.

Přechod na povinné ručení dle ujetých kilometrů se vyplatí zejména těm řidičům, kteří najezdí za rok méně než 10 tisíc kilometrů.

Pojišťovna má 12 kategorií, dle kterých určuje, jakou získá řidič slevu, nebo naopak přirážku (intervaly nájezdu do 5 tisíc km; 5 až 7,5 tisíce km a dále 7,5 -10 tisíc km; 10-12,5 tisíce km; 12,5-15 tisíc km; 15-20 tisíc km; 20-25 tisíc km; 25-30 tisíc km; 30-35 tisíc km; 35-40 tisíc km; 40-50 tisíc km; 50-60 tisíc km).

Nové povinné ručení v praxi

Nové pojištění vozidel bude v ČR k dispozici od 1.10.2016. Současní klienti pojišťovny Allianz, kteří mají uzavřené povinné ručení nebudou na nové povinné ručení převedeni automaticky, ale v případě, že o to pojišťovnu požádají. Pojišťovna smlouvu přepracuje a převede na novou k výročí smlouvy.

Nové povinné ručení bude fungovat tak, že řidič odhadne kolik km za rok najezdí. Pojišťovně poskytne fotografii se stavem tachometru ve vozidle. Pojišťovna pak na základě této a dalších nutných informací spočítá cenu pojistky motorového vozidla. Po uplynutí ročního období dojde k vyúčtování. To si lze představit podobně například jako vyúčtování elektrické energie.

V případě, že řidič najede během roku méně kilometrů, na konci výročí dostane od pojišťovny peníze zpět. Pokud řidič najede více, než byl limit km v dané kategorii, bude muset naopak peníze doplatit. Jako potvrzení o najetých kilometrech bude opět poskytnuta fotografie.

Fotografii tachometru daného vozidla, lze do pojišťovny přinést osobně na datovém nosiči nebo jí poslat elektronicky. Pojišťovna na svých stránkách umožňuje fotografii vložit. Je možné také fotografii nechat vyhotovit zástupcem pojišťovny.

Samozřejmě v případě podvodů se stáčením tachometru je počítáno se sankcemi. Těmi jsou buď trojnásobek ročního pojistného, ale nejméně 25 tisíc Kč. Zároveň se jedná o pojistný podvod a hrozí trestní oznámení. Proto také pojišťovna dává do smlouvy právo na kontrolu tachometru čtyřikrát ročně.

Parametry povinného ručení:

  • pevně stanovená pravidla,
  • fotografie jako důkaz o počtu ujetých km,
  • vyúčtování podle skutečného počtu ujetých kilometrů za rok,
  • pojišťovna může zkontrolovat 4 ročně tachometr,
  • výhodné pro sváteční řidiče.

SROVNÁNÍ CEN POVINNÉHO RUČENÍ 2016

Srovnáváme nabídky povinného ručení pojišťoven, nabízíme desítky různých typů povinného ručení. Dovedeme také poradit s výběrem povinného ručení na základě našich zkušeností s jednotlivými pojišťovnami.

VÝHODNĚJŠÍ NABÍDKY NEŽ U KONKURENCE

Náš srovnávač jako jediný na trhu k pojistce dává ještě navíc hmotné věci, které se hodí pro každého jako například výkonné LED žárovky. Podívejte se, o kolik méně můžete za povinné ručení platit:

Porovnat povinné ručení

RYCHLE HOTOVÉ A BEZ STAROSTÍ

Pouze několik minut Vám stačí na sjednání nového a výhodnějšího povinné ručení. Porovnání povinného ručení je velmi jednoduché a můžete ho uzavřít samostatně online nebo s telefonickou podporou jedním z našich specialistů na pojištění. Obratem Vám také zašleme smlouvu, zelenou kartu a uvedené dárky.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám