POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení čeká vlna zdražování i v roce 2015

Nastane v novém roce další výrazné zdražení pro poctivě platící řidiče?

V roce 2013 byla dle statistik České asociace pojišťoven průměrná cena povinného ručení na svém dlouhodobém minimu. Pojistná částka povinného ručení v průměru čítala 2 695 korun.

V roce 2014 se cena povinného ručení z důvodu nového občanského zákoníku skokově zvýšila. Cena povinného ručení rostla v průměru o 7 až 15 procent u všech pojišťoven. 

Hlavním důvodem takového znatelného navýšení bylo pokrytí pojistných plnění při škodách na zdraví, které upravuje nový občanský zákoník. Jenže tím to zřejmě vůbec zdaleka nekončí. Další růst čeká povinné ručení díky novelám zákonů i v roce 2015.

Zrušení příspěvků bude mít velký dopad na cenu

Navýšení ceny povinného ručení v příštím roce má být následkem očekáváného schválení návrhu poslanců na zrušení příspěvků do garančního fondu.

Tato novela by měla být platná od 1.1.2015 s tím, že dosud uplatňovaný princip financování nepojištěných řidičů by rázem ze dne na den skončil.

Sjednání povinného ručení sice ukládá zákon, ale i přesto mnoho automobilů zůstává nepojištěných. Odhaduje se, že povinné ručení nemělo v roce 2013 přibližně 130 tisíc vozidel.

Pokud způsobí nepojištěné vozidlo dopravní nehodu, jsou pohledávky hrazené právě z garančního fondu, do kterého právě přispívají všechny pojišťovny pro tyto případy.

Nyní však poslanecká sněmovna projednává návrh na zrušení příspěvků do garančního fondu, v důsledku čehož by pohledávky od nepojištěných vlastníků vozidel musela hradit každá pojišťovna ze svého rozpočtu. 

Máte velký malus? Tak asi i více zaplatíte

Tyto finanční náklady promítnou pojišťovny do svého hospodaření a budou je chtít získat od svých plátců pojištění, kteří poctivě platí povinné ručení.

Opět bude záležet na konkrétních pojišťovnách, jakou zvolí výši zdražení za své pojistné služby.

Vysoce pravděpodobné ale je, že výrazná forma zdražení se bude týkat zejména rizikových skupin řidičů (např. mladší lidé do 26 let).

Dále je také je velmi pravděpodobné, že pojišťovny budou upravovat své ceníky směrem nahoru i na základě zkušeností v letošním roce s vyplácením odškodného dle nového občanského zákoníku platného od 1.1.2014.

Nový občanský zákoník, a to co výrazně změnil u pojišťoven, ale i u samotných pojistníků jsme podrobněji popsali v příspěvku: Nebouráte? Zaplatíte za povinné ručení méně!

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám