POJIŠTĚNÍ

Povinná výbava auta v roce 2020, aneb co vždy vozit s sebou

Nechcete se ocitnout v prekérní situaci, kdy policisté při silniční kontrole odhalí fatální nedostatek vaší výbavy a vaše peněženka tak bude o něco chudší? Zjistěte, jaká povinná výbava je nyní zákonem předepsaná.

Ne každý má čas na to, aby si neustále zjišťoval nové informace o aktuálních silničních předpisech. Dobrou zprávou je, že v roce 2018 došlo ke změnám, které řidičům situaci značně zjednodušují.

Tyto předpisy se týkají území České republiky. Pokud vyrážíte autem do ciziny, zkontrolujte si pravidla ohledně povinné výbavy v dané zemi.

Povinná výbava v roce 2020

Řidič musí mít ve svém automobilu tyto věci:

  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta
  • Lékárnička

Oproti dřívějším předpisům se změnila povinnost vozit s sebou sadu náhradních žárovek a pojistek. Je to z důvodu používání nových technologií. Dnešní xenonové a diodové světlomety by si řidič svépomocí nevyměnil.

Nové předpisy zjednodušují i povinnosti, týkající se vozit si s sebou rezervu. Jestliže máte pneumatiky typu runflat (tzn. dojezdovými pneumatikami, které umožňují nouzové dojetí), nemusíte s sebou rezervní kolo vozit. Z povinnosti vozot s sebou náhradní kolo jsou vyňati i ti řidiči, kteří mají v rámci své asistenční služby u pojištění zahrnutou výměnu nebo opravu poškozené pneumatiky (tzn. mají takové pojištění, v rámci kterého jim pojišťovna v případě defektu poskytne pomoc). Třetí výjimku představují řidiči, kteří s sebou vozí sadu na opravu pneumatik.

Pokud řidič nesplňuje ani jednu z výše uvedených podmínek, má povinnost s sebou náhradní kolo vozit.

Obsah lékárničky do auta

Změn se dotkla i povinná výbava autolékárničky. Nově už v ní řidič nemusí mít trojcípý šátek, plastovou roušku a trojcípý šátek. Povinné zůstávají tyto předměty:

  • Obvaz hotový s jedním polštářkem
  • Obvaz hotový se dvěmi polštářky
  • Náplast hladká cívka
  • Pryžové škrtící obinadlo
  • Latexové rukavice
  • Nůžky
  • Isotermická fólie o minimálních rozměrech 200 x 100 centimetrů

Povinnou výbavu rozhodně nepodceňujte. Je to soubor užitečných pomůcek, které vám v případě autonehody můžou vše značně usnadnit, anebo dokonce zachránit život.

 

 

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám