POJIŠTĚNÍ

Pojistné podvody - Smát se nebo brečet?

Posvítili jsme si na problematiku pojistných podvodů.

Že je člověk od přírody tvorem vynalézavým, je díky pár jedincům (Einstein, Mozart, Newton) nám snad známo, ale tím to rozhodně nekončí.

Člověk je také tvorem vypočítavým a v momentě, kdy se vynalézavost protne s vypočítaným kalkulem, vzniká člověk, který je hoden na pasování do stavu podvodníka a podfukáře v rámci pojistného podvodu.

V našem příspěvku se zaměříme především na pojistné podvody u pojištění motorových vozidel.

Tudíž „duševní výkony“ lidí, kteří jsou schopní si např. zapálit vlastní dům nebo zdatně fingovat smrt nějakého člena své rodiny, radši nechme povážlivě stranou.

Jak vypadá takový klasický den pojistného podvodníka s auty

Jedním z možná stále nejrozšířenějších způsobů pojistných podvodů s auty, je u nás tzv. aranžmá dopravních nehod, kterými se zabývají mimo zdatných jednotlivců i celé organizované skupiny kriminálních podvodníků. Používání „bílých koňů“ je v takových skupinách na denním pořádku.

Jedním z dalších možných pojistných podvodů, je záměrně nadhodnocování škody, a to v momentě, kdy opravdu reálná škoda na voze je s trochou fantazie dále popoháněná do dalších škodných závratností.

Případy hlášení falešného odcizení vozidla, které slavně poté „vstává z hrobu“ jsou také stále aktuálními fenomény moderních trendů pojistného podvodu.

Mezi ale takové nepřekonatelné legendy, které kolují mezi jednotlivými pojistnými likvidátory, patří např. „srnčí chlupy“ na kapotě poničeného automobilu, které po odborném přezkoumání vyšly najevo jako prachobyčejné kuchyňské koště.

Jaký může být trest za pojistný podvod?

Pojistný podvod je klasifikován jako trestný čin neoprávněného obohacování se na úkor pojistitele.

Samozřejmě závisí na případu, ale obecně se dá natvrdo říci, že sazba nepodmíněného odnětí svobody až do výše 10 let není zpravidla moc humornou záležitostí.

Ono i za uvedení nepravdivých údajů o pojistníkovi při uzavírání pojistné smlouvy hrozí odnětí svobody na 2 roky.

Zde je také důležité připomenout, že pokus o vrácení podvodně vyplacených peněz „ke spravedlnosti konvertovaných“ podvodníků už nic moc na skutkové podstatě trestného činu nezmění.

Drobné (nadhodnocování škody) nebo větší (organizování dopravních nehod) pojistné podvody se zkrátka vůbec nevyplatí. A takto smýšlející lidé mohou snadno splakat nad výdělkem. Samozřejmě v momentě, když se na to přijde.

Nejedná pojišťovna má pro podezřelé případy pojistného podvodu své Mazané Filipy

Málokterý podvodník má opravdu vše promyšleno do úplného detailu a někdy se pojišťovnám i vyplácí najmutí soukromého očka, které se na celý případ podívá z trochu jiného úhlu pohledu a upozorní na zajímavé a na první pohled netušené souvislosti.

Neboli nemyslete si, že pojišťovny jde tak snadno „nalakovat“, protože každým rokem se vynakládá nemalý čas a úsilí na zlepšení stavu boje s pojistným podvody.

A tak se nelze divit poté veřejně publikovaným informacím, že již dlouho se v pojišťovacích kruzích mluví o využití tzv. hlasového detektoru lži (klienti Allianz již znají), který by dokázal zaměstnancům z řad pojišťoven dát do rukou další potřebné porovnávací indicie pro posouzení věrohodnosti celého případu.

Postupné začleňování nejmodernějších technologií do procesu vyšetřování pojistných podvodů velmi napomáhá i jejich samotnému úspěšnému odhalení (a to nepočítáme lidi, kterým svědomí nakonec nedá, a sami to glosují pak pojišťovně s dopisem, že se tedy jako omlouvají, čímž se pokus o trestný čin jen tak odpárat stejně nedá).

Přes 7 tisíc podezřelých případů ročně u pojištění motorových vozidel

No moc lichotivě to nezní, ale co si budeme namlouvat, my Češi, jsme prostě nátura, která když „může, tak zkusí“. Na druhou stranu ale nemějme iluze, že ve světě je to o něco lepší než u nás, protože tak jednoduché to také není.

Zajímavou celosvětovou statistikou je to, že až okolo 35% pojistníků se pokusí svou mateřskou pojišťovnu jednou za život podvést.

Na závěr našeho článku nám to nedá a lehce provokativně se prostě zeptat musíme, tak co, a za jakou stranu kopete vy?

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám