POJIŠTĚNÍ

Novinky v dopravě 2016 II

Další z novinek v roce 2016 je podstatná změna vzhledu dálničních známek...

Nový vzhled dálničních známek 

Další z novinek v roce 2016 je podstatná změna vzhledu dálničních známek. Dálniční známky budou mít různý tvar dle doby platnosti (kolečko, trojúhelník a čtverec), což by mělo usnadnit případné kontroly. Cena známek zůstává na stejné výši jako v roce 2015. Nicméně ministerstvo dopravy je chce nahradit elektronickým systémem v průběhu 3 let. Jako vzor by měl sloužit slovenský systém, který je nyní uváděn do praxe.

Nové dopravní značení

Od začátku tohoto roku také začínají platit nové typy dopravních značek. Nejdůležitější z nich bude asi značka, které se týká zimní výbavy. Tato značka je poměrně nenápadná, ale o to důležitější, protože přikazuje jízdu pouze se zimními pneumatikami. V zákoně bylo do nynějška uvedeno období od 1. listopadu do 31. března. Toto časové omezení již nebude platit a povinnost zimních pneumatik bude časově neomezená, pouze pokud by dodatková tabulka nespecifikovala přesně ohraničené období.

Také bude rozšířen počet symbolů zvířat na značkách. Již nebude na značkách uveden symbol divoké zvěře nebo domácího skotu. Na dopravních značkách se mohou vyskytnout symboly koně nebo žáby. Detailnější bude i značka Křižovatka s vedlejší pozemní komunikací, zde může být uvedeno jen levé nebo pravé připojení komunikace.

Vyznačení dopravního okruhu se po novu změní z čtverce se zeleným pruhem na značku s grafikou okruhu. Jsou také připraveny značky s tzv. emisní zónami - zákazem vjezdu motorových vozidel do určitých čtvrtí. Bude se jednat o městská centra, které si o tom sami rozhodnou.

Dále v městech s hustou dopravou bude důležitá značka pro vozidla veřejné hromadné dopravy (zejména autobusů) z tramvajového pásu na komunikaci. Řidiči ostatních motorových vozidel jim budou muset umožnit plynulé zařazení do jízdního pruhu.

Pro srovnání nejlevnějšího povinného ručení, prosím, použijte naší kalkulačku. K uzavřenému povinnému ručení dostanete hodnotné dárky například LED žárovky.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám