POJIŠTĚNÍ

Novinky v dopravě 2016

Zvýšení rychlosti na části silnic I. třídy, registrační značky na přání..., 

Vyšší rychlostní limity

Největší změnou od začátku letošního roku je vyšší rychlostní hranice na některých silnicích I. třídy, které mají vzhled jako dálnice, ale do konce loňského roku na nich byla omezena rychlost na 90 km/h. Nyní se na nich lze bez nebezpečí pokuty pohybovat rychlostí až 110 km/h. Celkem jde o 24 úseků, na kterých je navrženo zvýšení rychlostních limitů. U valné většiny z nich se řidiči dočkají změn na jaře příštího roku.

Veškeré změny však nastanou teprve po úpravě dopravního značení a navíc se musí silničáři přesně dohodout s dotčenými kraji. Mezi tyto případy patří příkladně přivaděč k D1 u Jihlavy, silnice mezi Pardubicemi a Hradcem Králové a úsek Liberec–Bílý Kostel.

Registrační značky na přání za 5000 korun 

Další podstatná změna je, že od 1. ledna 2016 si motoristé mohou za poplatek vybrat písmena své SPZ dle toho co se jim bude líbit. Samozřejmě vyloučená jsou například neslušná slova. Značky na přání budou mít místo současných 7 alfanumerických znaků, znaků 8. Jeden z nich musí být číslo. 

Cena takovéto značky bude 5000 Kč. A navíc značku bude možné přenášet z automobilu nebo motocyklu a nebude ji nutné po každé změně motorového vozidla měnit, ale bude možné ji užívat doživotně. 

Omezení a zákaz jídy kamionů na vybraných silnicích

Od 1.1.2016 mohou obce s rozšířenou působností se souhlasem dopravní policie omezit či dokonce zakázat jízdu kamionů na silnicích II. a III. třídy. Toto omezení se samozřejmě nebude týkat vozidel zásobování nebo nutné údržby. Také se nebude týkat firem, které vlastní kamiony a mají v obci své sídlo či provozovnu

Dále se také projednává novela zákona týkající se dvoukolových vozítek Segway, které známe velmi dobře z historického centra Prahy. Vozítka by neměly jezdit vyšší rychlostí než je chůze po chodníku ani v pěší zóně.

Zvýšena by měli být i bezpečnost chodců, kteří by měli v nepříznivých světelných podmínkách používat reflexní vesty nebo jiné reflexní prvky. Změna musí být nejprve schválena Senátem.

A jak již jsme psali tak pro zadání změn v centrálním registru vozidel nebude nutné chodit na úřad v místě trvalého bydliště, ale bude možné zajít na libovolný úřad obce s rozšířenou působností.

Vážnější přestupky budou trestány přísněji 

Dále projde úpravami také bodový systém. Zejména vážnější přestupky budou přísněji trestány. Jednou z chystaných změn bude například přísnější postih za vjetí na železniční přejezd, když svítí červené světlo – řidič dostane šest bodů a pokutu 25 tisíc korun. Změny ale musí musí schválit ještě poslanecká sněmovna.

Využijte náš online srovnávač povinného ručení a dostanete přehledně nabídky od pojišťoven s cenami a interaktivním srovnáním jednotlivých variant pojistek. Náš srovnávač nabízí kalkukačku pro srovnání nejlevnějšího povinného ručení a navíc od nás dostanete k sjednanému povinnému ručení zdarma například LED žárovky a další hodnotné dárky.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám