POJIŠTĚNÍ

Novela zákona pojištění odpovědnosti odložena

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o pojištění odpovědnosti...

Nedávno jsme informovali, že ministerstvo financí připravilo novelu zákona o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, která zákon nově rozšíří i o motorová vozidla a přístroje, které nejsou v současném pojetí zákona součástí silničního provozu. Schválení návrhu novely zákona vládou však bylo odloženo na neurčito.

Celý proces s dopadem na všechny evropské země začal soudní spor ve Slovinsku s pojišťovnou Triglav. Damijan Vnuk se soudil o náhradu škody ve výši 15 944,10 EUR, která vznikla při nehodě traktůrku na dvoře jeho statku nárazem do žebříku, na kterém stál a při pádu z něj se poranil.

Pojišťovna nechtěla vzniklou škodu proplatit a tak vzniknul spor, zda povinné ručení motorových vozidel se vztahuje na škody způsobené použitím stroje jako dopravního prostředku a také současně při použití stroje jako například pohonu, což by byl tento případ. Škoda totiž vznikla při ukládání balíků sena ve stodole.

Pojišťovna však ve svém výkladu zaplacení vzniklé škody ve výši 15 944 eur odmítla, protože dle jejího názoru pojištění motorového vozidla se netýkalo použití traktoru jako pracovního stroje na dvoře před stodolou, tj. mimo silnici. Následně začal celý konflikt řešit Evropský soudní dvůr.

Nejprve soudní dvůr řešil, zda se povinné ručení týká pouze škod způsobené motorovým vozidlem v rámci silničního provozu nebo se vztahuje na všechny škody, jež souvisí s použitím vozidla, aniž by bylo nutné řešit zda se nehoda stala při silničním provozu. 

Výsledkem stanoveným evropským soudním dvorem bylo, že povinné ručení se vztahuje na všechny škody, které se týkají používání či fungování vozidla, nezávisle na silničním provozu nebo třeba na soukromém pozemku. Tento judikát je potřeba promítnout do právního řádu České republiky, novelizací zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla.

V nové úpravě jde téměř všechna motorová a přípojná vozidla, jež jsou určena k provozu na pozemních komunikacích, ačkoliv nejsou v registru silničních vozidel. Povinné ručení bude možné sjednat i na dobu určitou a bude možné ho přerušit, což bude případ zemědělských, sezónně používaných vozidel.

Vozíky pro tělesně postižené osoby budou mít z tohoto zákona výjimku.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám