POJIŠTĚNÍ

Nejnebezpečnější silnice v ČR 2015

Prvenství stále mezi nejnebezpečnějšími silnicemi v ČR stále patří úseku mezi Svitavami...     

Prvenství mezi nejnebezpečnějšími silnicemi v ČR stále patří úseku mezi Svitavami a Lanškrounem - silnici I/43 . Pokud přihlédneme k intenzitě provozu, tak jeden z nejnebezpečnějších úseků je silnice I/16 ze Slaného k Řevničovu a I/71 u Veselí nad Moravou.

Naopak po zmodernizování a vystavění čtyřproudové silnice s oddělenými jízdními pruhy výrazně poklesla nehodovost na silnici I/37 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Tato komunikace získala ocenění za přínos ke zvýšení bezpečnosti silniční infrastruktury.

Nejnovější mapa rizikových silnic

Mapa EuroRap byla vytvořena na základě statistiky o silničních kolizích, při nichž někdo zemřel nebo byl těžce zraněn.

Statisticky nejvyšší riziko tragické nehody je na silnicích první třídy. Tyto komunikace mají nejvážnější nehody zejména mimo města, což je následkem vyšších rychlostí. Mezi nejčastější příčiny závažných nehod patří tyto situace: čelní střet s protijedoucím vozidlem, boční střety vozidel v křižovatkách, náraz do pevné překážky, srážky aut s chodci nebo cyklisty. 

Průměrně je na našicch komunikacích na jednom kilometru zhruba 13 bezpečnostních závad. Přičemž necelá polovina z nich je závažného charakteru. Nicméně 80 % těchto závad lez odstranit poměrně levně za několik desítek tisíc korun na jednom kilometru silnic. Zbytek již připadá na nákladnější rekonstrukce jako rozšíření dalších pruhů komunikace nebo přestavby křižovatek.

Dlouhodobě největším rizikem, na které AF CityPlan ukazuje, jsou neoddělené komunikace, dále překážky u silnic jako stromy a sloupy, které nejsou chráněny svodidly. Bezpečná je taková silnice, která má široké odstavné pruhy kolem vozovky a nemá v okolí pevné překážky, které nejsou chráněny proti nárazu vozidla. Další bezpečnostní zdokonalení provozu jsou mimoúrovňové křižovatky nebo v poslední době oblíbené kruhové křižovatky.

Pokud hodnotíme silnice relativně a započítáme hustotu dopravy, tak vyjde jako nejbezpečnější typ silnic v ČR dálnice, na kterých je několikanásobně méně nehod než na silnicích první třídy.

Informace jsou převzaty z rizikové mapy společnosti AF-CityPlan dle počtu nehod v letech 2012 - 2014.

Pro bezpečnou jízdu si pojistěte vůz v naší kalkulačce nejlevnějšího povinného ručení, ke kterému navíc dostanete mnoho výhod.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám