POJIŠTĚNÍ

Mikrospánek za volantem - jde o každou vteřinu vašeho života

Víte, jaké jsou příčiny vzniku a jaká je nejlepší prevence?

Jedna, dva, tři. Ano, jen tři vteřiny stačí, aby váš život byl nenávratně ztracen a mikrospánek nad vámi vyhrál v důležité bitvě o váš život.

Tři vteřiny, během kterých absolutně „vypnete“ a vaše hlava přestává reagovat na jakýkoli vnější vizuální či zvukový podnět.

V první vteřině najednou mizí silnice a okolo projíždějící auta. Ve druhé vteřině postupně vypovídají činnost svaly a ruce pomalu pouštějí volant.

Třetí vteřina je vteřinou zpanikaření a šoku, při kterém se naplno vracíte do plného vědomí a zmateným strhnutím volantu se snažíte zachránit vzniklou situaci na silnici, jenže to už je dost často také pozdě.

Tělo vám samo řekne, kdy je unavené

Je důležité vědět, že mikrospánek se nedostavuje jen tak sám od sebe, ale že mu předcházejí určité příznaky, které pro vás mají být alarmujícím signálem, že něco není úplně v pořádku.

Téměř se železnou pravidelností jde o signály na první pohled velmi nenápadného charakteru, jako např. neklidné sezení na sedadle, trhavé pohyby hlavy nebo pálení očí.

K tomu se začne postupně přidávat rostoucí pocit ospalosti, kdy musíte začít vyvíjet čím dál tím větší úsilí, abyste se mohli plně koncentrovat na dopravní situaci kolem vás, což váš začně v konečném součtu ještě více vyčerpávat.

První náznak únavy? Nepřepínat se a radši zastavit

O této fázi se tvrdí, že člověk začne tzv. nadměrně přepínat chod svého organismu. Proto si zapamatujte, že lepší je vždy radši zastavit a trochu se nadýchat čerstvého vzduchu a odpočinout si, než se snažit hrdinsky pokračovat v jízdě za každou cenu na jeden zátah.

Měli byste si uvědomit, že takový řidič ohrožuje svým nerozumným chováním často smrtelně i ostatní účastníky silničního provozu, a to rozhodně není ničím zodpovědným ze strany daného řidiče.

Monotónní jízda po dálnici + nedostatek spánku = tichý zabiják

Za vše může váš mozek, který v případě jednostranně ubíhající jízdy v dálničním pruhu není dostatečně smyslově stimulován, a tak začíná postupně utlumovat svou vědomou aktivitu, až do vrcholného bodu tzv. klidové fáze, která se pozvolná mění na fázi začínajícího mikrospánku.

Pokud tedy dopředu víte, že pojedete dlouhou dobu po různých dálničních úsecích a budete muset jet i přes noc, tak si rozhodně dopřejte kvalitní a ničím nerušený spánek. Lepší rada opravdu asi neexistuje.

Samotnou jízdu po dálnici je dobré si rozvrhnout na vícero odpočinkových etap a hlavně se případně nestresovat, že dorazíte například později, než jste měli původně v plánu.

Kdo je únavou za volantem nejvíce ohrožen? Mladí lidé do 30 let!

Z dlouhodobě prováděných psychologických studií a statí vychází jasný závěr – mladší lidé (nehledě na pohlaví) do cca 30 let, jsou nejvíce ohroženou skupinou, kterou mikrospánek může postihnout. A jak to?

Pokud si představíte mladého a úspěšně prosperujícího podnikatele, tak vám asi hned bude jasné, že takový člověk se bude spánkem nutně zabývat jedině v momentě, kdy jeho tělo vypoví zničehonic svojí poslušnost.

A stát se to zrovna v dopravní situaci, tak se zase vracíme k názornému příkladu na začátku našeho článku.

Právě kvůli tomu, že mladí lidé jsou obecně více schopni odsouvat spánek až na poslední místo ve svém životním žebříčku, tak proto psychologové a lékaři spouštějí Damoklův meč nad těmito lidmi o něco více.

Jak neusnout během řízení za volantem?

Snažit se myslet o krok dopředu je u otázky mikrospánku tou nejlepší možnou obranou proti němu.

Pokud chcete zdárně absolvovat dlouhou cestu autem, tak byste neměli opomíjet již zmíněný dostatečný přísun regenerujícího spánku a dělání řádných zastávek na odpočívadlech, benzínkách apod.

Počítejte ale i s tím, že i pokud si sebe více odpočinete, tak pozornost nemůžete udržet neomezeně, proto např. střídání se v řízení se spolujezdcem je dobrým nápadem, jak při nadměrně dlouhých cestách efektivně rozmělníte únavu a ospalost.

Pití energetických a kofeinových nápojů krátkodobě určitě „nakopne“ váš organismus, ale při opravdu delších tratích nikdy plnohodnotně nenahradí několikahodinový spánek.

Doporučujeme hledět i na to, abyste měli dostatečný přísun tekutin (tím myslíme především vodu) a hlídali si teplotu v autě, protože při pocitech ospalosti, příjemná teplota v kabině urychluje utlumení vaší mozkové činnosti a mikrospánek už může číhat „za otevřenými dveřmi“.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám