POJIŠTĚNÍ

Mapa nehodovosti, aneb kde vám hrozí největší riziko havárie

Mapa nehodovosti, aneb kde vám hrozí největší riziko havárie

Zajímalo by vás, zda vám při jízdě autem Prahou hrozí větší nebezpečí, než třeba v Českých Budějovicích? Na tuto otázku lze snadno najít odpověď v různých statistikách a mapách nehodovosti. Pročesali jsme různé dostupné údaje a zjistili, jak velká nehodovost je ve vašem regionu.

Na míru nehodovosti má vliv několik faktorů. Kromě lidského faktoru (chyby při řízení a nepozornost) počet nehod ovlivňuje i prostředí, ve kterém se řidič pohybuje, hustota provozu a technický stav silnice.

Je známo, že některá města a regiony jsou k nehodám náchylnější. Může to být dáno větší hustotou zalidnění, z čehož logicky plyne vyšší počet nehod (Praha), nebo jinými důvody.

Mapa nehodovosti

Nahlédli jsme do nejčerstvějších policejních statistik (srpen 2019) a zjistili, jak jsou na tom s počtem nehod různá česká města.

Zdroj: www.policie.cz

Vidíme, že na první příčce se suverénně umístila Praha, zatímco nejméně často se bourá v Karlovarském kraji.

Možná vám však pojmy typu Středočeský kraj či Karlovarský kraj přijdou příliš široké. Pokud jste spíš zvědaví na konkrétní riziková místa Česka, bude vás určitě zajímat mapa nehodovosti, kterou již devátým rokem vydává pojišťovna Allianz.

Jak tato statistika vznikla? Allianz v této analýze zohlednila všechny úseky, na kterých se v posledních třech letech přihodily minimálně dvě dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím.

A jaká místa v České republice jsou ta nejrizikovější?

Místo s největším počtem dopravních nehod se nachází v Pardubickém kraji. Jedná se o katastr Červená voda, konkrétně o serpentiny, na kterých došlo mezi lety 2016 – 2018 k 11 autonehodám.
Druhým nejrizikovějším místem je zatáčka na silnici I/11 v okrese Šumperk na Olomoucku (500 metrů před odbočkou na Bohutín), kde se v posledních třech letech událo sedm nehod.

Kompletní statistiku naleznete v této přehledné tabulce.

Zdroj: www.opojisteni.cz, statistika pojišťovny Allianz

Vliv lokality na cenu povinného ručení

Vyšší či nižší rizikovost pojišťovny berou v potaz při cenotvorbě povinného ručení. Je pochopitelné, že riziko vyšší nehody v určitých oblastech budou mít potřebu vykompenzovat vyšší cenou za povinné ručení.

Jak moc berou pojišťovny v potaz lokalitu, jsme zjišťovali na našem online porovnání. V našem ilustračním případu jsme vzali v potaz řidiče Volkswagenu Passat a zjišťovali jsme, jak se cena povinného ručení změní v závislosti na místě bydliště.

Řidič automobilu Volkswagen Passat, věk řidiče 34 let, naježděný bonus 98 měsíců Cena povinného ručení v Praze Cena povinného ručení v Karlových Varech
  2689 Kč

2325 Kč

Tip! Nechcete na povinném ručení zbytečně přeplácet? Porovnáním cen na našem portále může průměrný řidič v roce 2019 ušetřit 3390 Kč.

Najít levnější povinné ručení

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám