POJIŠTĚNÍ

Konec dálničních známek v Čechách? Kdepak, jen se přejde na elektronické.

Vypadá to, že klasickým papírovým známkám od příštího roku odzvoní. Namísto známek, jaké jsme znali doposud, budou zavedeny známky elektronické. Jak přesně budou fungovat?

V srpnu přechozího roku Senát schválil používání elektronických dálničních známek. Nový typ unámek začne platit od roku 2021.

Jak budou nové známky fungovat?

Řidič si dálniční známku koupí přes speciální internetovou stránku nebo mobilní aplikaci. Do této aplikace zadá i svou registrační značku. Kontrola platnosti dálničních známek bude na dálnicích probíhat prostřednictvím kamer a mýtných bran. Kontrolu dálničních známek budou provádět i policisté.

Změna bude i v tom, že dálniční známka se nebude platit za kalendářní rok jak tomu bylo doposud, ale za 365 po sobě jdoucích dní. V případě, že má řidič zaplacenou dálniční známku a rozhodne se svůj automobil prodat, spolu s ním prodá i tento zaplacený poplatek, tudíž elektronická dálniční známka tak automaticky přejde na nového majitele.

Jedná se i o tom, že od poplatků by mohly být osvobozeny elektromobily a automobily poháněné vodíkem a dusíkem. Nižší poplatek by mohly mít automobily, jezdící na plyn a biometan.

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám