POJIŠTĚNÍ

Komu se vyplatí havarijní pojištění?

Každý člověk by si přál, aby nikdy nebyl účasten dopravní nehody. Bohužel někdy se tomu není možné vyhnout. Povinné ručení nám pomůže zaplatit námi způsobenou škodu

Každý člověk by si přál, aby nikdy nebyl účasten dopravní nehody. Bohužel někdy se tomu není možné vyhnout. Povinné ručení nám pomůže zaplatit námi způsobenou škodu. Kdo ale zaplatí škody na našem vozidle? Je to havarijní pojištění, které si můžeme sjednat již v každé pojišťovně, nejlépe jako doplněk k našemu povinnému ručení. Toto pojištění nás ochrání nejen před havárií, ale i před živelnou pohromou, vandalismem či odcizením vozu. 

Kompletní havarijní pojištění se vyplatí především novějším a dražším vozidlům. Z vyplacené částky si pak mohou zafinancovat opravu. U starších vozů se stářím nad 6 let je to už složitější. Výhodnější je si vybrat spíše kombinaci rizik, která nám přijde nejpravděpodobnější, protože nový vůz si za to nekoupíme ani v autobazaru. Některé pojišťovny ani starší vozy nad deset let nepojišťují.  

Máme tři druhy cen, na jaké můžeme mít vozidlo pojištěné  

  1. Obecná cena – pojišťovna vyplácí hodnotu odpovídající podobnému vozu pořízenému v autobazaru  
  2. Cena časová – pojišťovna vyplácí hodnotu vozu s přihlédnutím k jeho stáří a opotřebení  
  3. Cena nová – pojišťovna vyplácí cenu na nové auto.   

Horní hranice pojistného plnění ale nemůže nikdy přesáhnout obvyklou, tedy aktuální cenu auta v okamžiku poškození. 

Důležitým faktorem je i správná volba spoluúčasti, která může být buď procentuální nebo stanovena na pevnou částku. Dále se krom stáří vozidla posuzuje i účel užívání, jeho zabezpečení a vybavenost.

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám