POJIŠTĚNÍ

Kdy vás povinné ručení (ne)ochrání

Padesátiletý Mirek byl viníkem autonehody, při které nedobrzdil...

Kdy vás povinné ručení (ne)ochrání

  1. Nulové plnění od pojišťovny

Padesátiletý Mirek byl viníkem autonehody, při které nedobrzdil a naboural před ním jedoucí vozidlo. To by nebylo to nejhorší. Nejhorší na tom bylo, že nehoda se stala při návratu z oslavy, která se Mirek aktivně účastnil. Přivolaná policie zjistila u Mirka přítomnost alkoholu. Pojišťovna sice po nahlášení Mirkem škodu z povinného ručení uhradila, nicméně časem případ prověřila a vyžádala si po Mirkovi úhradu celé škody, protože v podmínkách všech pojišťoven je důrazně uvedeno, že pojistka se nevztahuje na požití alkoholu. 

Možné důsledky:

To je jedním z typických případů, kdy pojišťovna nebude hradit ani část škody a celé pojistné plnění budete muset uhradit ze svého. Samozřejmě se vyjímka nevztahuje jen na alkohol, ale jakékoliv omamné látky. To samé platí, kdyby Mirek odmítl podstoupit test přítomnosti zakázaných látek. Vše je uvedeno v zákoně, proto není možné například výběrem určité pojišťovny tyto rizika eliminovat. 

  1.  Nezaplacené povinné ručení

Dvacetiletý Jaroslav jel centrem Litvínova a u nákupního centra při odbočování vlevo přehlédl na přechodu mladou ženu a srazil jí. Jaroslav se naštěstí zachoval po havárii jak měl - rychle zavolal pro zdravotní pomoc a policii pro vyšetření nehody. Naštěstí žena utrpěla pouze život neohrožující zranění, ale byla hospitalizována a zůstala nějakou dobu v nemocnici. Do normálního života se mohla zapojit teprve za tři měsíce.

Možné důsledky:

Kdyby Jaroslav neměl zaplacené povinné ručení, tak by musel poškozené osobě zaplatit kompletní léčbu. To znamená odškodnění za bolest a pokud by zdravotní následky zůstaly trvalé, tak by musel zaplatit škodu v případě ztížení společenského uplatnění. Také by Jaroslav musel ženě zaplatit rozdíl v ušlém zisku, tj. rozdíl mezi dávkami, které by žena obdržela od státu v průběhu léčby a jejím platem, který pobírá v zaměstnání. Také je dobré zmínit, že by Jaroslav musel platit veškeré další náklady spojené s léčbou mezi které patří rehabilitace, nákup léků nehrazených pojišťovnou, zajištění každodenního fungování jako nákup stravy a další. 

Nejhorší případ by nastal pokud by se žena nemohla vrátit do původního zaměstnání a musela jít vykonávat hůře placené zaměstnání. V tomto případě by Jaroslav musel zaplatit rozdíl mzdy mezi oběmi zaměstnáními. Tato škoda by se v průběhu let vyšplhala na statisíce až miliony. Pojišťovna by ji nejprve uhradila z garančního fondu, ale v druhém kroku by ji stejně musel uhradit Jaroslav.

  1.  Limity povinného ručení

Zákonem jsou limity povinného ručení určeny minimálně ve výši 35 milionů Kč za škody na zdraví a na 35 milionů Kč pro škody na majetku. Ačkoliv se tyto limity zdají víc než dostatečné opak může být pravdou.

Možné důsledky:

Vezměte například zranění dítěte při autonehodě, které bude mít trvalé následky jež mu ztíží společenské uplatnění viz informace výše. Náklady mohou klidně přesáhnout 50 - 100 milionů Kč. Toto by nastalo zejména, kdyby zraněný jedinec nemohl v dospělosti pracovat a náklady na léčbu se ztrátou výdělku by se vyšplhaly opravdu vysoko. Výše limitu plnění by nestačila a rozdíl by opět musel viník nehody platit ze svých prostředků.

Jako další nástraha je ovšem nutno brát nepříliš zřejmou škodu, kterou bychom způsobili svému příbuznému. Nejde tedy jen o škody nám neznámých lidí. I zde bychom museli případné náklady na léčbu platit ze svého pokud by byly vyšší než limity povinného ručení. Proto je velmi dobré zvážit, zda si nepřiplatit u povinného ručení za vyšší limit, většinou totiž rozdíly mezi pojistkami bývají minimální. 

  1.  Doplňková připojištění k povinnému ručení

Vysokoškolská studentka Nela si vyjela s kamarádkami na párty do Prahy. Bohužel při tankování na čerpací stanici omylem natankovala do nádrže místo nafty benzín a po krátké jízdě motor vypověděl službu. Nela si nebyla jistá, zda pojistka obsahuje asitenční služby i pro tyto případy a proto zavolala svému příteli. Ten bohužel také nevěděl, ale zavolal na linku 1224, které je pro podobné případy zřízena Českou kanceláří pojistitelů. Ta jí přepojila na pojišťovnu, která jí poskytla informace o asistenčních službách obsažených v povinném ručení. Bohužel se dozvěděla, že má zakoupené pouze základní asistenční služby a ty neobsahují odtažení vozidla v případě natankování špatného paliva. Nakonec si asistenční službu stejně zavolala s tím, že jí bude muset sama zaplatit. 

Možné důsledky:

Další z případů při sjednání povinného ručení. Většinou klienti hledí na cenu jako první a nejdůležitější veličinu. V případě vyšší investice do povinného ručení volí vyšší limity krytí a nebo pojištění čelního skla. Koupě rozšířené asistence bývá až v dolní polovině mezi volbami doplňkových pojištění povinného ručení. Asistenční služba přitom vám může pomoct s opravou nebo odtahem vozidla, případně zajistit náhradní ubytování. Dalším příkladem doplňkových pojištění může být například střet se zvěří, který se dá u některých pojišťoven jako doplňkové pojištění také přikoupit. 

Jak vybrat nejlepší pojištění vašeho vozidla?

Jak již jsme zmínili v předchozích informací článku, je důležité kromě ceny také sledovat parametry pojištění, zejména limity krytí škod a doplňkové pojištění ve vztahu k povaze užití vozu, například rozšířené asistenční služby.

Odměna za jízdu bez nehod

O tom že výši pojistného ovlivňují zejména bonusy/malusy tedy počet měsíců bezeškodního průběhu jsme již psali mnohokrát. Některé pojišťovny umožňují bonusy převádět mezi rodinnými příslušníky a mezi rodným číslem a IČ fyzické podnikající osoby. 

Rychle a za dobrou cenu

Využijte náš online srovnávač povinného ručení a dostanete přehledně nabídky od pojišťoven s cenami a interaktivním srovnáním jednotlivých variant pojistek. Náš srovnávač nabízí kalkukačku pro srovnání nejlevnějšího povinného ručení a navíc od nás dostanete k sjednanému povinnému ručení zdarma například LED žárovky a další hodnotné dárky. 
 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám