POJIŠTĚNÍ

Kdo vám uhradí škodu, když viník ujede z místa nehody?

Ne každý řidič má povahu Mirka Dušína a mezi motoristy jsou i takoví, kteří neváhají z místa nehody ujet. Na co máte v takovém případě nárok?

Představte si, že do vás někdo na silnici narazí, a než se stihnete vzpamatovat, prosviští kolem vás, aniž byste si stihli zapsat poznávací značku. Problémem může být i situace, kdy se vrátíte z nákupu, a váš vůz na parkovišti před supermarketem někdo odře. V takových případech se škody hradí z povinného ručení viníka nehody. Jak je to v případě, když viníka neznáte?

Špatnou zprávou je, že pokud se jedná pouze o majetkové poškození, nárok na proplacení škody nevzniká. Pokud viník není známý, není totiž škodu po kom nárokovat. Opačná situace nastává, pokud při nehodě došlo ke škodě na zdraví, či dokonce k úmrtí. V takovém případě na scénu vstupuje garanční fond České kanceláře pojistitelů, který proplatí škody jak na zdraví, tak na majetku.

Jak postupovat v případě, že ke škodám na zdraví či životě nedošlo, a před vámi stojí „jen“ poničený vůz? V takovém případě napněte své síly, abyste viníka našli. Pomoct vám může:

Telefonát na policii. Čím dříve situaci nahlásíte, tím lépe pro vás. Policie může viníka vypátrat například přes kamerový systém.
Svědectví dalších osob. Při autonehodě můžou být klíčovými svědky kolemjdoucí, při odření na parkovišti může svědectví podat například hlídač parkoviště či stánkaři, kteří se občas u parkovacích ploch vyskytují.
Pokud se nehoda stala na frekventovaném místě, zkuste do pátrání zapojit Facebook. Na svůj profil či do skupiny, vztahující se k danému městu (například Olomoučáci, Living in Brno, apod.) můžete zveřejnit otázku, zda v daný den a čas někdo nehodu neviděl a může podat více informací o viníkovi.

Flintu do žita neházejte ani tehdy, pokud policie viníka vypátrá, ale výsledek šetření zatím není znám. Pokud vám policie pomůže viníka vypátrat, nečekejte, až případ dořeší a informace předejte pojišťovně. Šetření pojišťovny může probíhat nezávisle na policii a je možné, že vám peníze vyplatí dřív, než policie případ dokončí.

Na této situaci vidíte, že někdy ani povinné ručení není všemocné. Zárukou pro tyto případy je havarijní pojištění, které škody na vašem automobilu pokryje. Kvalitní a přitom levné havarijní pojištění naleznete v našem srovnávači.

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám