POJIŠTĚNÍ

Jezdit bez povinného ručení se nevyplácí

Ať máme vozidlo využívané každý den, nebo jen nepojízdný vrak stojící v zahradě, je nutné si ho pojistit.  Každé vozidlo zapsané v registru a vlastnící SPZ se bez povinného ručení neobejde.

Ať máme vozidlo využívané každý den, nebo jen nepojízdný vrak stojící v zahradě, je nutné si ho pojistit.  Každé vozidlo zapsané v registru a vlastnící SPZ se bez povinného ručení neobejde.

Je to věc povinná a může nám vše pěkně zkomplikovat. Každé nové pojištění musí být uzavřeno nejpozději do 14 dnů od zániku toho starého. Pokud nechceme smlouvu prodlužovat, musíme ve stejné lhůtě odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o registru vozidla příslušnému orgánu. Pokud tak neučiníme, je naše jednání protizákonné a postih může být velice nepříjemný. Taková pokuta se dnes pohybuje v rozmezí od 5 000 Kč do 40 000 Kč. Pokud však dojde k pojistné události, může se částka vyšplhat mnohem výš.

Finanční pokutu nám může vystavit silniční kontrola i za nepředložení zelené karty, která je důležitou součástí každého pojištění.  Mnoho lidí zapomíná na to, že i toto je třeba pravidelně kontrolovat. Skončila-li platnost karty, nebo na ní chybí podpis či správná registrační značka vozidla, jedná se o přestupek.  Taková chyba z nepozornosti nás může stát až 3 000 Kč.

Přestupky spojené s provozováním vozidla bez pojištění odpovědnosti

 Nepředložení dokladů o pojistném při silniční kontrole

  • 1 500 – 3 000 Kč

Neodevzdání SPZ do depozita (do 14 dnů)

  • 2 500 – 20 000 Kč

Provoz vozidla bez platného pojištění

  • 5 000 – 40 000 Kč
  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám