POJIŠTĚNÍ

Jak správně vyplnit záznam o dopravní nehodě

Formulář Záznam o dopravní nehodě slouží k záznamu skutkového stavu při dopravní nehodě a ke správnému průběhu plnění z povinného ručení, je vytvořen pro uplatnění při všech

Formulář Záznam o dopravní nehodě slouží k záznamu skutkového stavu při dopravní nehodě a ke správnému průběhu plnění z povinného ručení. Je vytvořen pro uplatnění při všech dopravních nehodách zejména pro vyjasnění postupu při uplatnění havarijního pojištění a povinného ručení; pro jeho vyplnění není nutná dohoda o zavinění. Ve formuláři tedy mohou být uvedeny i protichůdné výpovědi. Má-li druhý účastník dopravní nehody tentýž formulář v jiném jazyce, jsou tyto formuláře obsahově stejné a nahlíží se na ně stejně i škodního průběhu pro uplatnění havarijního pojištění a povinného ručení. Je tedy možné si pomocí „svého formuláře“ formulář bod po bodu přeložit. Z tohoto důvodu jsou jednotlivé body ve formuláři číslovány.

Pro vyplnění Záznamu o dopravní nehodě používejte pouze jednu sadu formulářů pro dvě zúčastněná vozidla. V případě, že je účastníků nehody více použijeme dvě sady pro 3 – 4 účastníky dopravní nehody atd..

Není důležité, kdo formulář dodá a vyplní, ale musí zde být uvedeni všichni poškození a toto je velmi důležité pro správné vyřešení škod z povinného ručení a havarijního pojištění. Pro správné vyplnění formuláře je důležité použít propisovací tužku a psát tak, aby byly čitelné i všechny kopie.

V případě, že mají účastníci dopravní nehody protichůdné názory na zavinění dopravní nehody, je dobré uvést svědky nehody včetně jejich kontaktních údajů.

Na závěr musí všichni účastníci Záznam o dopravní nehodě podepsat a každý obdrží kopii formuláře pro předání svému pojistiteli.

Vyplněný formulář předejte co nejdříve pojišťovně u které máte uzavřené povinné ručení.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám