POJIŠTĚNÍ

Jak správně skladovat pneumatiky a ušetřit tak peníze

Jak správně skladovat pneumatiky a ušetřit tak peníze

Chcete mít vaše pneumatiky v perfektním stavu i po několika letech jejich používání? Větší zachovalosti a tím pádem i méně častou potřebu jejich koupě vám může zaručit způsob jejich uskladnění. Jak správně skladovat pneumatiky, aby se opotřebovaly co nejméně?

Půl roku, kdy většinou zimní nebo letní pneumatiky leží ladem, není úplně zanedbatelná doba a za tu dobu se nesprávné uložení pneumatik může na jejich povrchu výrazně projevit.

Jak správně skladovat pneumatiky – návod krok za krokem:

1) Pneumatiky před uskladněním umyjte

Zní to jako banální rada, ale divili byste se, kolik lidí skladuje pneumatiky, na kterých jsou zbytky špíny ze silnice. Na čištění pneumatik si kupte speciální přípravek, který dokáže rozpustit i zažranou špínu. Tyto přípravky můžou být celkem agresivní k vašemu automobilovému nátěru, proto pneumatiky umývejte až poté, co je odstraníte z kol.

Na umytí použijte tuhý kartáč, díky kterému se dostanete do většiny míst v pneumatikovém reliéfu. Kola před uskladněním nechte pořádně proschnout.

2) Uložení pneumatik

Pneumatiky je nejvhodnější skladovat v místnosti, ve které je tma a chlad, protože jim škodí UV záření.

Při uložení samotných pneumatik je nejvhodnější postavit je na výšku. Díky tomuto uskladnění bude zatěžována jen malá část povrchu.

Nejlepším způsobem uskladnění je však stojan na pneumatiky. Nejenže umožňuje řidiči, aby si pneumatiky přehledně uskladnil, ale rovněž dochází k šetrnějšími uložení díky tomu, že váha pneumatiky je rozložená do dvou bodů.

Mnoho řidičů dělá tu chybu, že pneumatiky poskládají na sebe do komínku. Toto však není ideální způsob, jak správně skladovat pneumatiky. Tímto uložením může dojít k deformaci povrchu pneumatiky, což může vést k tvorbě nerovností a boulí.

3) Otáčení

Profesionální pneuservisy používají jeden užitečný trik – každý měsíc pneumatiky trochu pootočí, aby se zátěž vystřídala na jejích různých částech.

Uskladnění celých kol

Trochu rozdílná situace nastává, pokud řidič uskladňuje celá kola, tzn. i s ráfky, na kterých jsou nazuté pneumatiky. V tomto případě nejvhodnější způsob, jak skladovat pneumatiky představuje jejich zavěšení na tyč, tudíž kola visí ve vzduchu.

Ne vždy je to však možné, a proto je druhým nejlepším způsobem skladování kol jejich uložení do komínků. Jejich deformaci můžeme předejít tak, že je jednou za měsíc přeskládáme, aby nevděčnou pozici vespodu neměla stále jen jedna pneumatika. Pomoct může i vložení kartonu mezi jednotlivé pneumatiky. Před výměnou pneumatik doporučujeme zkontrolovat také hloubku dezénu.

Tip! Chcete ušetřit nejen na pneumatikách, ale i na povinném ručení? Porovnejte si u nás ceny a získejte nabídku pojištění už od 1800 Kč.

Tip! Zajímá vás jak také jinak ušetřit? Porovnejte si ceny elektřiny například na srovnávacím portálu ChciPoradit.cz

Porovnat ceny

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám