POJIŠTĚNÍ

Jak snížit náklady za jízdu

Jste z narůstajících výdajů za palivo tak otrávení, že už vás několikrát napadlo vzdát se každodenního ježdění automobilem, přesedlat na městskou hromadnou dopravu a trmácet se přeplněnou tramvají? Nevzdávejte se vašeho komfortu a raději zjistěte, jak jezdit mnohem levněji.

Jste z narůstajících výdajů za palivo tak otrávení, že už vás několikrát napadlo vzdát se každodenního ježdění automobilem, přesedlat na městskou hromadnou dopravu a trmácet se přeplněnou tramvají? Nevzdávejte se vašeho komfortu a raději zjistěte, jak jezdit mnohem levněji. Ježdění automobilem nemusí být nedostupným luxusem, který si může málokdo dovolit. Díky několika trikům můžete snížit, či zcela pokrýt vaše výdaje za pohonné hmoty.

  1. Jezděte chytře

Prozíravý způsob jízdy vám může ušetřit nemalé peníze. Nechte při řízení pracovat zákony gravitace a setrvačnosti. V praxi to znamená, že využijete již získanou rychlost pro dojezdy. Například pokud v dálce vidíte semafor, zkuste k němu přijet, aniž byste museli přidávat plyn. Nebo rychlost, získanou sjezdem z kopce, využijte při stoupání do protilehlého svahu.

  1. Srovnejte si ceny benzínu

Rozhodně tím nemyslíme, abyste hodiny zjišťovali informace, co kde za kolik mají, protože čas jsou peníze. Ovšem stejně jako existují srovnávače autopojištění, můžete narazit na srovnávače cen benzínu. Na nich můžete třeba zjistit, že pokud při cestě k babičce nenatankujete na vaší oblíbené čerpací stanici, ale popojedete o deset kilometrů dál, můžete nasosat levnější palivo.

  1.  Sdílejte náklady na cestu

Pokud jezdíte pouze sami bez spolupasažérů, určitě víte, jak je tento způsob jízdy finančně nevýhodný. Možná byste však byli překvapeni, kolik lidí by ocenilo odvoz na vaší pravidelné trase. Nejlépe to zjistíte přes Bla Bla car, kde zadáte informace o vaší jízdě (kdy, odkud a kam jedete a kolik peněz za to chcete). Ano, chápete správně, tento portál existuje proto, aby se řidičům pokryly náklady na benzín a naopak cestující získali pohodlný odvoz.

  1. Vypínejte motor

Jestliže vás čeká delší čekání, například na křižovatce či před železničním přejezdem, vypněte motor. Dát motoru pauzu se vyplatí vždy, pokud je automobil v nečinnosti alespoň tři minuty.

  1.  Snižte vaši hmotnost

Jestliže v autě převážíte kdejaký náklad, od bedny s nářadím po basu piv, neděláte dobře. Čím těžší automobil je, tím vyšší odpor musí překonat, aby se rozpohyboval. Proto zrevidujte interiér vašeho auta a nekompromisně vyndejte všechny zbytečnosti, které při běžných jízdách nepoužíváte.

  1. Používejte kvalitní olej

Spousta řidičů spadá do kategorie „vnějšáků,“ pečujících převážně o vnější vzhled auta. Kupují drahá leštidla na kapotu, mění disky na kola s každým ročním obdobím, ovšem vnitřní péči zanedbávají. Avšak to, co je pod kapotou, je mnohem důležitější. Vždy kupujte ten nejkvalitnější olej, protože s nekvalitní kapalinou se vám motor dříve opotřebuje, což bude mít za následek zvýšené tření v motoru, které jde ruku v ruce s vyšší spotřebou.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám