POJIŠTĚNÍ

Dakar 2014 - 5. etapa - KM Racing

Pátá etapa Rallye Dakar v západní Argentině do San Miguel de Tucumán byla bohužel konečnou pro dvě želízka KM Racingu v dakarském ohni. V oblasti poblíž neutralizační zóny uprostřed etapy museli z technických důvodů odstoupit jak Jarda Valtr, tak Pepa Macháček. Jejich cesta letošním ročníkem tak končí, zato Vlasta Vildman dokázal postoupit o dvě příčky výše… 

Pátá etapa Rallye Dakar v západní Argentině do San Miguel de Tucumán byla bohužel konečnou pro dvě želízka KM Racingu v dakarském ohni. V oblasti poblíž neutralizační zóny uprostřed etapy museli z technických důvodů odstoupit jak Jarda Valtr, tak Pepa Macháček. Jejich cesta letošním ročníkem tak končí, zato Vlasta Vildman dokázal postoupit o dvě příčky výše…

Jarda Valtr výborně vystartoval a v úvodu se pohyboval dokonce okolo 8. místa, nenechal se rozhodit problémy předešlého dne, kdy ho stihl defekt hned sto metrů po startu. Jenže poté nabral zhruba 30 minut zdržení, což ovšem vzhledem k vývoji etapy nebyla žádná tragédie – okolo 4. wayponitu totiž nastaly zmatky v itineráři, do kterých se chytly desítky posádek všech kategorií a postupně nabíraly kurz všemi směry, často i v protisměru. Kdo přijel později a držel se někoho, kdo dokázal chytit správný směr, mohl na tomto vývoji vydělat. Problémy s motorem ovšem udělaly své, Jarda ještě vystartoval do druhé části etapy, ale tam motor definitivně dodýchal. „Škrtlo v něm a vytekl z něj olej, ani se neotočí. Bohužel, je to velmi hořká zkušenost, ale musím ji přijmout, letošní Dakar pro nás končí,“ řekl Jarda přímo na místě odstoupení.

Z několik set kilometrů vzdáleného bivaku v Tucumánu tedy vyjel asistenční MAN s přívěsem. Začala druhá, možná dobrodružnější část celého příběhu. Martin Macík musel Jardovu posádku v poušti a písku najít, závodní speciál zajistit, dopravit na cestu, tam naložit a z velmi složitého terénu dopravit do bivaku. „Jardu se nám podařilo vyprostit z pouště ve 4 hodiny ráno. Teď ho táhnu přes hory do bivaku,“ napsal nám z cesty Martin Macík.

Pepa Macháček s buggy MD Optimus vyjel po povzbudivém vývoji posledních dnů také slibně. Na prvním waypointu figuroval už na 27. místě. Jenže než se dostal na asfaltovou neutralizační zónu, nabral čtyřhodinové manko a bylo jasné, že situace je vážná. Diagnóza zněla: zadřené ložisko zadního kola. Problém mohla vyřešit už pouze výměna potřebného dílu. Takže z bivaku nevyjel pouze asistenční MAN, ale také Toyota s Martinem Pabiškou za volantem. Josefův stroj se skutečně podařilo zprovoznit, ale na start další etapy se už nepostaví…

KM Racingu tak zůstává ve hře pouze spolehlivě jedoucí Vlasta Vildman. Divokou etapu dokončil sice na 21. místě, ale v cíli byl poměrně spokojen. „Jeli jsme si svoje tempo. Zdržely nás dva defekty, bez nich mohl být výsledek ještě lepší. Etapa byla těžká, ale projeli jsme ji zdárně a bez problémů,“ řekl Vlasta v cíli.

Šestá etapa před dnem volna, s cílem v Saltě, obsahuje pro kamiony pouze speciál v délce 156 kilometrů. Kamiony absolvují pouze druhou část speciálky, původně rozdělené na dva díly s neutralizací uprostřed. Teprve v Saltě dojde k důkladné konsolidaci sil, tým se znovu setká se svými doprovodnými vozidly i nechtěný nákladem na přívěsu. Podobně dramatický den, který zhatil dosavadní skvělé výkony, zažil i pilot Buggyry Martin Kolomý, jehož zdržel v poušti zadřený vzduchový kompresor a následně i zadřené přední kolo. Do bivaku dojel až v šest hodin ráno a bez minuty spánku po další opravě pokračoval na start dnešní etapy, aniž by měl potvrzeno, že jeho posádka vůbec bude moci v soutěži zůstat.

Takový je Dakar…

Pokud chcete sledovat videoreportáže KM Racingu z Rallye Dakar, sledujte pořad Dakarské aktuality na televizi Sport 5 ve 21:00 hodin s následnou reprízou ještě týž večer! Nebo na našich stránkách v okénku Dakar 2014.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám