POJIŠTĚNÍ

Démon alkohol za volantem v roce 2013

V roce 2013 měl alkohol na svědomí daleko více životů než v roce minulém. Zajímavým údajem je i to, že stoupá počet řidičů, kteří odjíždějí ihned z místa činu.

O tom, že alkohol má neblaze škodlivé účinky na lidskou psychiku, věděl známý literát Jack London určitě své, když psal svůj autobiograficky laděný román Démon alkohol.

S alkoholem si není radno zahrávat a to např. i v takové situaci, kdy máte ve „veselé“ náladě namířeno z hospody domů a říkáte, že vás již nic překvapit nemůže, protože tuhle cestu, znáte tzv. jako své boty.

Hazardovat se životem sebe a svého okolí se samozřejmě nevyplácí, bohužel je v naší zemi ještě mnoho řidičů, kteří tuto věc neberou důsledně na vědomí a poté je k tragické události už jen malý krok. Jak dlouho vydrží alkohol v krvi a jak dopomoct jeho odbourání se dozvíte v našem článku

Okolo 5 tisíc nehod alkoholovou vinou

Celkem je ve statistické evidenci Policie ČR za rok 2013 zaznamenáno 4 686 nehod, které byly zaviněny z příčiny nepřiměřeného alkoholového opojení.

To, že řidičům českého národa pivo a „tvrdší“ pití nadměrně chutná prokazuje údaj, že při 2 306 dopravních nehodách ze shora uvedeného čísla, byla zjištěna minimální hladina alkoholu 1,51 %. Řidiči s tímto v krvi usmrtili minulý rok na silnicích 13 lidí.

Nejvíce nehod bylo zaznamenáno v Moravskoslezském kraji. Nejmenší číslo zaviněných alkoholových nehod je na Vysočině a Karlovarském kraji.

Počet usmrcených lidí díky alkoholu od roku 2012 vzrostl

To, že náš právní zákon alkohol za volantem absolutně netoleruje, bohužel nemá nijaký vliv na tom, že celkem 52 lidí přišlo minulý rok o svůj život a dalších 2 306 osob bylo zraněno.

V porovnání s předloňským rokem 2012 měl alkohol loni na svědomí o 7 životů více, ale počet dopravních nehod a celkové číslo všech zraněných je v nižších registrech. Nejvíce alkohol řádil na silnicích v letním období v červnu a červenci. Kritickým dnem byla v roce 2013 sobota.  

Velmi zajímavým údajem, je fakt, že nejvyšší podíl nehod, které měl na svědomí alkohol, je u cyklistů, kteří zavinili okolo 30 % z celkového počtu jimi zaviněných nehod. Pouliční chodci mají cca. 16 % svého podílu.

Samozřejmě to svědčí o tom, že ne vždy jsou hlavním aktérem nehody řidiči motorových vozidel.

16 % viníků ujíždí dopravní nehody ujíždí z místa činu

Podle statistik jde o celkem 13 454 dopravních nehod, kdy viník odjíždí z místa nehody. Bohužel plně na tom bylo 17 lidí usmrceno a 815 zraněno. Statistiky dále neudávají, v kolika případech šlo o lehká či těžká zranění.

Díky nezodpovědnosti řidičů, kteří vzniklou situaci řeší útěkem, byl počet nehod za rok 2013 o 9 % vyšší než v roce 2012. Počet celkem usmrcených lidí je též na negativním vzrůstu a to jsou 4 osoby více než v předloňském roce.

Jistě by si zasloužilo svojí jistou pozornost i podrobnější vyhodnocení, kolik z těchto „uprchlíků“ bylo již ve značně pohrouženém stavu řízení svého vozidla.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám